Strona główna Kuchnie świata Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia polska nie należy do najlżejszych. Raczej obfituje w dania tłuste i ciężkostrawne. Odnajdziemy w niej trochę smaków kuchni litewskiej, ormiańskiej, tatarskiej, polskiej, żydowskiej, a także dużo podobieństw do kuchni rumuńskiej i mołdawskiej. Dania kuchni ukraińskiej zazwyczaj przygotowywane są samodzielnie, z naturalnych i łatwo dostępnych produktów, kupowanych na ogromnych targach warzywnych często bezpośrednio od hodowcy lub producenta.

W kuchni ukraińskiej przeważają wszelkiego rodzaju zupy, dlatego też w tradycyjny obiad zawsze składa się z dwóch dań. Na pierwszym miejscu wśród zup oczywiście króluje tradycyjny barszcz ukraiński. Jest to wywar z czerwonych buraków, z dodatkiem kapusty i pokrojonych ziemniaków oraz kawałkami mięsa. Podawany z łyżką śmietany. Wśród zup bardzo popularne są także solanki mięsne, rybne bądź grzybowe. Dodawane są do nich ogórki kiszone i kapusta. Drugie danie zazwyczaj opiera się na daniach mięsnych.

Najczęściej spożywa się wołowinę, wieprzowinę, ryby a także baraninę. Do obiadu zazwyczaj podaje się kompot z owoców. Najpopularniejsza ukraińska przystawka oraz symbol kuchni ukraińskiej to sało, czyli rodzaj słoniny. Jest idealna zarówno jako przystawka oraz zagryzka do alkoholu. Sało może być wędzone lub peklowane. Kuchnia ukraińska to także dania na słodko. Wśród najpopularniejszych deserów króluje sękacz. Wyrabiany jest z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego. Bardzo znanym ukraińskim wypiekiem jest chleb korowaj, znany u nas jako chleb weselny czy kołacz. Jest to duży bochenek chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta.

Zobacz przepisy kuchni ukraińskiej:

Na Ukrainie napojem narodowym od XVI wieku jest kwas chlebowy, zawierający małe ilości alkoholu, choć uważany jest za napój bezalkoholowy. Ma słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba. W zależności od okazji częstym napojem pitnym głównie przez mężczyzn jest wódka.

Kuchnia ukraińska zachwyca swoją prostotą, smakiem i aromatem. To także smaki dobrze nam znane jeszcze z czasów dzieciństwa. Warto przygotować je we własnej kuchni i na nowo odkryć ukraińskie specjały. Nie należą do wyrafinowanych, jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami.