Przepis | Strona główna | Zupy | Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw

Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw

Zupa którą chętnie gotuję o każdej porze roku. Pożywna i pełna wartościowych składników i różnorodnych warzyw. Obecność buraka i pomidora zapewnia głęboki kolor wywaru.

Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw

5 od 16 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

90

kcal

Pożywna zupa z buraków i różnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze śmietany i koperkiem.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywno – drobiowego

  • 30 g masła

  • 3 buraki

  • 3 ziemniaki średniej wielkości

  • 1 marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 1 pomidor malinowy

  • sól, mielony pieprz, 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • gęsta śmietana

  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

  • Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj.
  • W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, nie może się zarumienić. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i podsmażaj przez 5 minut.
  • Dodaj podgrzany gorący bulion, ziele angielskie, liście laurowe. Gotuj całość przez 20 minut, do miękkości warzyw. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj cały ząbek czosnku, pokrojoną w niedługie paski kapustę włoską oraz obranego ze skórki, pokrojonego pomidora.
  • Przed samym końcem gotowania dodać 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj i zdejmij zupę z palnika.
  • Po ugotowaniu, nałóż zupę do głębokich talerzy nabierając płyn razem z warzywami. Na talerzu udekoruj keksem z gęstej śmietany i posiekanym koperkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*