Zupa którą chętnie gotuję o każdej porze roku. Pożywna i pełna wartościowych składników i różnorodnych warzyw. Obecność buraka i pomidora zapewnia głęboki kolor wywaru.
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
90
kcalPożywna zupa z buraków i różnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze śmietany i koperkiem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 litry 2 bulionu warzywno – drobiowego
30 g 30 masła
3 3 buraki
3 3 ziemniaki średniej wielkości
1 1 marchew
1 1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek kapusty włoskiej
1 ząbek 1 czosnku BIO
1 1 pomidor malinowy
sól, mielony pieprz, 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- DODATKOWO DO PODANIA
gęsta śmietana
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
- Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj.
- W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, nie może się zarumienić. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i podsmażaj przez 5 minut.
- Dodaj podgrzany gorący bulion, ziele angielskie, liście laurowe. Gotuj całość przez 20 minut, do miękkości warzyw. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj cały ząbek czosnku, pokrojoną w niedługie paski kapustę włoską oraz obranego ze skórki, pokrojonego pomidora.
- Przed samym końcem gotowania dodać 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj i zdejmij zupę z palnika.
- Po ugotowaniu, nałóż zupę do głębokich talerzy nabierając płyn razem z warzywami. Na talerzu udekoruj keksem z gęstej śmietany i posiekanym koperkiem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Świąteczny barszcz czerwonyPrzepis na oryginalny barszcz po ukraińsku
Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowym
Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem
Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą