Uroczysty wielkanocny przysmak przygotowywany odświętnie, symbolizujący dobrobyt. Pascha to twarogowy deser obficie wypełniony różnorodnymi bakaliami i kandyzowanymi owocami, koniecznie odświętnie i bogato udekorowany. Samo słowo Pascha oznacza Niedzielę Wielkanocną wśród wyznawców prawosławia.
Uroczysta pascha twarogowa z bakaliami
Dłuższe podświetlenie ekranu
8
porcji30
min.10
min.250
kcalUroczysta pascha wielkanocna na bazie mielonego twarogu, obfita w bakalie symbolizujące dobrobyt i bogactwo.
Składniki:
1 kg twarogu tłustego w kostce
200 g prawdziwego masła, w temperaturze pokojowej
200 ml śmietanki kremówki 30 %
5 żółtek jaj z chowu ściółkowego
1 laska wanilii
200 g cukru pudru
50 g migdałów blanszowanych
50 g orzechów włoskich
30 g złotych rodzynek królewskich
30 g suszonej moreli
Sposób przygotowania:
- Twaróg tłusty zmiel 3 krotnie w maszynce do mielenia (koniecznie użyj twarogu w kostce, nie kupuj zmielonego już twarogu z wiaderka). Orzechy i bakalie pokrój nożem na mniejsze cząstki.
- W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą, mocno napowietrzoną masę. Do koglu moglu z ubitych żółtek wlewaj pomalutku śmietankę kremówkę, cały czas ubijając. Połączoną masę przelej do rondelka, dodaj ziarenka wydłubane z laski wanilii. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika i jednocześnie nieustannie mieszaj rózgą kuchenną. Doprowadź mieszankę do zagęszczenia pod wpływem wysokiej temperatury, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
- Delikatnie zgęstniałą masę żółtkowo – śmietankową przelej z powrotem do misy miksera. Dodaj zmielony twaróg, miękkie masło i utrzyj do gładkości masy. Na sam koniec wsyp posiekane bakalie i ostatecznie wymieszaj rózgą.
- Durszlak kuchenny ustaw na głębokim talerzu. Na durszlaku kuchennym ułóż bawełnianą (niezbyt grubą) ścierkę, tak by brzegi ścierki wystawały i spływały swobodnie ponad durszlak. Przełóż masę na ściereczkę, wygładź powierzchnię i przykryj od góry talerzem dociskając delikatnie paschę. Taki pakunek wstaw do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc), w tym czasie pascha uwolni nieco serwatki i stężeje zachowując swój kopułowy kształt.
- W kolejnym dniu wyłóż paschę na paterę, odwracając durszlak do góry dnem. Delikatnie zdejmij ściereczkę, by nie naruszyć delikatnej twarogowej masy. Deser udekoruj strojnie w wielkanocnym klimacie, możesz posłużyć się w tym celu całymi migdałami i połówkami orzechów włoskich.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Pascha. Tradycyjna wielkanocnaSmażonka Wielkanocna pomysł na śniadanie
Seromakowiec czyli sernik z makiem
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Pierogi leniwe z twarogu
Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami