Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Wielkanocna pascha z orzechami i suszonymi owocami
Wielkanocna pascha z orzechami i suszonymi owocami

Wielkanocna pascha z orzechami i suszonymi owocami

Uroczysty wielkanocny przysmak przygotowywany odświętnie, symbolizujący dobrobyt. Pascha to twarogowy deser obficie wypełniony różnorodnymi bakaliami i kandyzowanymi owocami, koniecznie odświętnie i bogato udekorowany. Samo słowo Pascha oznacza Niedzielę Wielkanocną wśród wyznawców prawosławia.

Uroczysta pascha twarogowa z bakaliami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: UkraińskaTrudność: Średnie
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Uroczysta pascha wielkanocna na bazie mielonego twarogu, obfita w bakalie symbolizujące dobrobyt i bogactwo.

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego w kostce

  • 200 g prawdziwego masła, w temperaturze pokojowej

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 5 żółtek jaj z chowu ściółkowego

  • 1 laska wanilii

  • 200 g cukru pudru

  • 50 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • 30 g złotych rodzynek królewskich

  • 30 g suszonej moreli


Sposób przygotowania:

  • Twaróg tłusty zmiel 3 krotnie w maszynce do mielenia (koniecznie użyj twarogu w kostce, nie kupuj zmielonego już twarogu z wiaderka). Orzechy i bakalie pokrój nożem na mniejsze cząstki.
  • W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą, mocno napowietrzoną masę. Do koglu moglu z ubitych żółtek wlewaj pomalutku śmietankę kremówkę, cały czas ubijając. Połączoną masę przelej do rondelka, dodaj ziarenka wydłubane z laski wanilii. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika i jednocześnie nieustannie mieszaj rózgą kuchenną. Doprowadź mieszankę do zagęszczenia pod wpływem wysokiej temperatury, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  • Delikatnie zgęstniałą masę żółtkowo – śmietankową przelej z powrotem do misy miksera. Dodaj zmielony twaróg, miękkie masło i utrzyj do gładkości masy. Na sam koniec wsyp posiekane bakalie i ostatecznie wymieszaj rózgą.
  • Durszlak kuchenny ustaw na głębokim talerzu. Na durszlaku kuchennym ułóż bawełnianą (niezbyt grubą) ścierkę, tak by brzegi ścierki wystawały i spływały swobodnie ponad durszlak. Przełóż masę na ściereczkę, wygładź powierzchnię i przykryj od góry talerzem dociskając delikatnie paschę. Taki pakunek wstaw do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc), w tym czasie pascha uwolni nieco serwatki i stężeje zachowując swój kopułowy kształt.
  • W kolejnym dniu wyłóż paschę na paterę, odwracając durszlak do góry dnem. Delikatnie zdejmij ściereczkę, by nie naruszyć delikatnej twarogowej masy. Deser udekoruj strojnie w wielkanocnym klimacie, możesz posłużyć się w tym celu całymi migdałami i połówkami orzechów włoskich.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image