Przepis | Strona główna | Zupy | Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku
Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku

Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie barszczu ukraińskiego, ale nasz jest wyjątkowy, chociaż nieco pracochłonny, bo na jego przygotowanie potrzeba 4 godziny i 25 minut. Jednak jego smak wynagrodzi nam każdą minutę spędzoną przy garnkach.

Nie wiem jak wy, ale ja mam często tak, że łapię smaki na różne rzeczy w sposób czasowy. Tak jak teraz, złapałem smaki na buraki i przez parę tygodni jem wszystko z burakami. Następnie smaki odejdą i przez pół roku nie tknę buraków. Właśnie teraz jest ten buraczany czas i gotuję każde danie z użyciem buraka.

Jest to więc świetny czas na zaprezentowanie przepisu na barszcz ukraiński. Bardzo pożywną zupę, która z nieznanych powodów nie gości często na naszych stołach. Tutaj w wersji bardzo skomplikowanej i czasochłonnej. Warto jednak ten czas poświęcić. Jeśli szukasz jednak prostszego przepisu, znajdziesz got także na stronach ProstePesto.pl – skorzystaj z wyszukiwarki w menu.

Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Trudne
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

4

godz. 

25

min.
Kalorie

240

kcal

Dla wszystkich miłośników sycących zup prezentujemy oryginalny przepis na barszcz ukraiński. Gotuje się bardzo długo ale jest tego wart.

Składniki:

  • 200 g wołowiny

  • 140 g buraków

  • 100 g białej kapusty

  • 160 g ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebulę

  • 1 paprykę

  • 2 ząbki czosnku

  • przecier pomidorowy

  • 1 papryczka chili

  • 50 ml klarowanego masła

  • 15 g boczku

  • 60 g śmietany

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Wołowinę zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy na dużym ogniu. Usuwamy piankę. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień do małego i gotujemy mięso do miękkości.
  • Następnie kroimy 140 gram buraków w paski, dodajemy trochę oleju roślinnego, octu, cukru i soli. Dusić przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie przykryć na małym ogniu, aż wszystko się ugotuje.
  • Teraz należy rozdrobnić marchewkę, pietruszkę, pół cebuli, kapustę i paprykę oraz pokroić 160 gramów ziemniaków w kostkę.
  • Podsmażamy marchewki i pietruszkę oraz cebulę przez 2-3 minuty.
  • Przecier pomidorowy rozcieńczyć w bulionie w proporcji 1 do 2. Następnie połączyć ze smażoną marchewką, cebulą i pietruszką. Smażyć przez 15 minut.
  • Wyjmujemy gotowane mięso z bulionu i wkładamy do innego naczynia. Posolić, przykryć pokrywką. Pozostawiamy to na 40 minut.
  • Bulion, w którym ugotowano mięso, filtrujemy i doprowadzamy do wrzenia, siekamy i dodajemy kapustę oraz ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut w niskiej temperaturze wrzenia.
  • Teraz trzeba dodać duszone buraki, smażoną marchewkę i pietruszkę, paprykę, ostrą paprykę, liść laurowy i gotować przez kolejne 5 minut.
  • Boczek i czosnek drobno posiekać, dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Do barszczu włożyć posiekany boczek z ziołami i zagotować.
  • Następnie zdejmuje się danie z ognia i trzeba je pozostawić na 15 minut.
  • Barszcz po ukraińsku należy podawać z mięsem i kwaśną śmietaną, udekorować ziołami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*