Amaretto

Amaretto to napój alkoholowy znany od 1525 roku w Saronno, wywodzący się z Włoch, o słodkim, lekko gorzkawym smaku. Jest to czerwono-bursztynowy likier wytwarzany z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych owoców.

Czasem wykorzystuje się także różne zioła lub aromat waniliowy. Tajemnicą wyjątkowego smaku amaretto jest tradycyjna receptura, według której w odpowiednich proporcjach łączy się migdały i pestki owoców z destylatem winnym i syropem cukrowym. Zawartość alkoholu w tym likierze wynosi od kilkunastu do 30% objętości. Sprzedawane jest w charakterystycznych kwadratowych butelkach z ciemnego szkła z kwadratową nakrętką. Jest typowym likierem deserowym. Najczęściej dodaje się go do drinków.

Można także serwować ten likier jako dodatek do kawy, czekolady, deserów- sprawdzi się także do nasączenia ciasta. Amaretto podaje się w temperaturze pokojowej, w niewielkich kieliszkach. Likier ten pije się powoli, małymi łykami. Podawać do niego można lody, desery, owoce albo sery.

Przepisy z Amaretto