Zabaione z likierem Amaretto i biszkoptami

Zabaione z likierem Amaretto i biszkoptami

Zabaglione (inaczej zabaione lub zabajone) to słynny włoski deser przypominający gęsty kogel mogel z samych żółtek. Nie jest to jednak kogel mogel odpowiedni dla dzieci, gdyż zawiera dodatek alkoholu w postaci likieru Amaretto. Jeśli jesteś dorosłym miłośnikiem słodkiego tiramisu, jajeczne zabaione z pewnością również urzeknie Cię swoją słodkością.

Włosi mają swój autorski sposób na przygotowanie perfekcyjnego zabajone. Odmierzają potrzebne proporcje za pomocą skorupki jajka. Według tradycyjnej receptury na 1 żółtko przypada 1 cała połówka skorupki wypełnionej cukrem i 1/2 połówki skorupki alkoholu. W oryginalnym przepisie za alkohol służy wino Marsala, chociaż jest to zależne konkretnie od regionu kraju. Najważniejszą zasadą jest staranne ubijanie jajek, które poddawane są wpływowi wysokiej temperatury pary. Żółtka muszą ścinać się równomiernie do pewnego etapu, bez efektu jajecznicy. Zachowując tą zasadę, przyrządzisz najdoskonalsze zabaglione z możliwych.

Zabaione włoski deser z likierem Amaretto

5.0 z 12 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Sauna

10

min.
Kalorie

280

kcal

Włoski deser z żółtek ubijanych na parze. Puszysty, słodki deser przypominający kogel mogel z nutą likieru Amaretto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZABAGLIONE
  • 4 żółtka jaj z chowu ściółkowego

  • 4 łyżki drobnego cukru, do wypieków

  • 50 ml likieru Amaretto

  • DODATKI
  • kilka podłużnych biszkoptów lub ciastek Amaretti

  • świeże owoce


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zestaw do kąpieli wodnej składający się z rondelka i miski o odpowiedniej średnicy, którą łatwo i stabilnie ustawisz na rondelku. W rondelku zagotuj na dnie niewielką ilość wody.
  • Żółtka użyte do przepisu muszą być w temperaturze pokojowej, wyciągnięte na blat kuchenny co najmniej kilka godzin przed planowanym przygotowaniem przepisu.
  • Żółtka utrzyj w misie do lekkiego napowietrzenia. Po chwili od rozpoczęcia ubijania, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj drobny cukier. Ucieraj je długo do momentu aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta.
  • Misę z koglem moglem umieść na garnku z wrzątkiem. Miska nie powinna dotykać poziomy wody, ma oddziaływać na nią jedynie unosząca się gorąca para.
  • Żółtka w misce na saunie cały czas ubijaj przez 5 minut, stopniowo dodawaj likier Amaretto. Masa jajeczna powinna się jeszcze bardziej zagęścić pod wpływem temperatury.
  • Gotowy deser przełóż do pucharków. Udekoruj świeżymi owocami, podłużnymi biszkoptami typu Lady Fingers lub migdałowymi ciastkami Amaretti.

Uwagi:

  • Dobrze ubite i ścięte zabaglione jest gęste i bardzo puszyste. Podczas nakładania kremu do pucharków, zachowuje swój usztywniony kształt.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*