Zabaglione (inaczej zabaione lub zabajone) to słynny włoski deser przypominający gęsty kogel mogel z samych żółtek. Nie jest to jednak kogel mogel odpowiedni dla dzieci, gdyż zawiera dodatek alkoholu w postaci likieru Amaretto. Jeśli jesteś dorosłym miłośnikiem słodkiego tiramisu, jajeczne zabaione z pewnością również urzeknie Cię swoją słodkością.
Włosi mają swój autorski sposób na przygotowanie perfekcyjnego zabajone. Odmierzają potrzebne proporcje za pomocą skorupki jajka. Według tradycyjnej receptury na 1 żółtko przypada 1 cała połówka skorupki wypełnionej cukrem i 1/2 połówki skorupki alkoholu. W oryginalnym przepisie za alkohol służy wino Marsala, chociaż jest to zależne konkretnie od regionu kraju. Najważniejszą zasadą jest staranne ubijanie jajek, które poddawane są wpływowi wysokiej temperatury pary. Żółtka muszą ścinać się równomiernie do pewnego etapu, bez efektu jajecznicy. Zachowując tą zasadę, przyrządzisz najdoskonalsze zabaglione z możliwych.