Likier morelowy z nutą Amaretto o głębokim, słodkawym smaku. Likier jest gotowy po ponad 5 miesiącach od rozpoczęcia przygotowań. Ale właściwie przygotowuje się sam, leżakując w gąsiorze i dojrzewając do odpowiedniego nasycenia smaku. Jeden z najlepszych likierów owocowych.
Likier morelowy z nutą migdałową Amaretto
Ilość
3
litraPrzygotowanie
30
min.Wykonanie
5
min.Kalorie
360
kcalZnakomity likier morelowy z nutą migdałowego Amaretto. Słodki likier z soczystymi morelami, olejkiem migdałowym i wanilią.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 moreli soczystych i dojrzałych
1250 ml 1250 spirytusu 70 %
150 ml 150 spirytusu 95 %
4 krople 4 olejku migdałowego
1 laska 1 wanilii
1250 g 1250 cukru
30 ml 30 koniaku
Sposób przygotowania:
- PIERWSZEGO DNIA
- Morele umyj, przekrój na połówki i usuń pestki (3 pestek nie wyrzucaj, użyjesz je do nalewki). Morele pokrój na mniejsze cząstki i wraz z 3 pestkami przełóż do gąsiora.
- 875 ml spirytusu 70 % wymieszaj z 330 ml wody. Tą mieszanką zalej morele w gąsiorze. Butlę zatkaj, wymieszaj wykonując gąsiorem koliste ruchy i odstaw na 5 tygodni.
- Alkohol trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu o stałych warunkach otoczenia. W trakcie leżakowania raz w tygodniu powtarzaj proces kolistego mieszania.
- PO 5 TYGODNIACH
- Klarowną zawartość gąsiora przecedź przez rzadkie sito i rozlej do butelek. Zakręć i ponownie odstaw w zacienione, chłodne miejsce.
- Spirytus 95 % wymieszaj z olejkiem migdałowym oraz nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Przelej do osobnej butelki, wrzuć do niej luźno pozostałości z laski wanilii po wydrążeniu środka. Pozostaw płyn na 2 tygodnie.
- PO 7 TYGODNIACH
- Oba rodzaje przyrządzonych płynów przelej z butelek wprost do gąsiora. Zarówno spirytus morelowy jak i spirytus z aromatem migdałowym i wanilią powinny być klarowne, przelane przez drobne sitko lub gazę.
- Do gąsiora dolej mieszaninę 200 ml wody z 1250 g cukru. Wlej także 30 ml koniaku i pozostałą ilość spirytusu 70 % (czyli 375 ml).
- Likier odstaw na 4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce gdzie dojrzeje. Po przygotowaniu przelej do szczelnie zakręcanych buteleczek.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Likier piernikowy idealny na prezentDeser morelowy z jogurtem greckim i bakaliami
Nutellówka czekoladowy likier z Nutelli
Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym
Likier Kinderki z Kinder Chocolate
Konfitura morelowa z nutą Amaretto