Likier morelowy z nutą migdałową Amaretto

Likier morelowy z nutą migdałową Amaretto

Likier morelowy z nutą Amaretto o głębokim, słodkawym smaku. Likier jest gotowy po ponad 5 miesiącach od rozpoczęcia przygotowań. Ale właściwie przygotowuje się sam, leżakując w gąsiorze i dojrzewając do odpowiedniego nasycenia smaku. Jeden z najlepszych likierów owocowych.

Likier morelowy z nutą migdałową Amaretto

5.0 z 4 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: LikierKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

litra
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

360

kcal

Znakomity likier morelowy z nutą migdałowego Amaretto. Słodki likier z soczystymi morelami, olejkiem migdałowym i wanilią.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg moreli soczystych i dojrzałych

  • 1250 ml spirytusu 70 %

  • 150 ml spirytusu 95 %

  • 4 krople olejku migdałowego

  • 1 laska wanilii

  • 1250 g cukru

  • 30 ml koniaku


Sposób przygotowania:

  • PIERWSZEGO DNIA
  • Morele umyj, przekrój na połówki i usuń pestki (3 pestek nie wyrzucaj, użyjesz je do nalewki). Morele pokrój na mniejsze cząstki i wraz z 3 pestkami przełóż do gąsiora.
  • 875 ml spirytusu 70 % wymieszaj z 330 ml wody. Tą mieszanką zalej morele w gąsiorze. Butlę zatkaj, wymieszaj wykonując gąsiorem koliste ruchy i odstaw na 5 tygodni.
  • Alkohol trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu o stałych warunkach otoczenia. W trakcie leżakowania raz w tygodniu powtarzaj proces kolistego mieszania.
  • PO 5 TYGODNIACH
  • Klarowną zawartość gąsiora przecedź przez rzadkie sito i rozlej do butelek. Zakręć i ponownie odstaw w zacienione, chłodne miejsce.
  • Spirytus 95 % wymieszaj z olejkiem migdałowym oraz nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Przelej do osobnej butelki, wrzuć do niej luźno pozostałości z laski wanilii po wydrążeniu środka. Pozostaw płyn na 2 tygodnie.
  • PO 7 TYGODNIACH
  • Oba rodzaje przyrządzonych płynów przelej z butelek wprost do gąsiora. Zarówno spirytus morelowy jak i spirytus z aromatem migdałowym i wanilią powinny być klarowne, przelane przez drobne sitko lub gazę.
  • Do gąsiora dolej mieszaninę 200 ml wody z 1250 g cukru. Wlej także 30 ml koniaku i pozostałą ilość spirytusu 70 % (czyli 375 ml).
  • Likier odstaw na 4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce gdzie dojrzeje. Po przygotowaniu przelej do szczelnie zakręcanych buteleczek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*