Bakalie

Bakalie to suszone owoce południowe m. in. daktyle, rodzynki, śliwki, morele, figi oraz orzechy i migdały. Zalicza się do nich także kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy. W procesie suszenia tracą większość wody i stają się bardziej słodkie. Stosowane są głównie w cukiernictwie.

Stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Większość bakalii ma niski indeks glikemiczny, ale na niektóre trzeba uważać. Daktyle i rodzynki należą do grupy bakalii bardzo słodkich, więc są bardziej kaloryczne. Zawierają tłuszcze nienasycone, kwas foliowy, witaminy A i E, witaminy z grupy B oraz magnez i potas Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciast czy innych potraw, ale również jako samodzielna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i dbają o linię.

Bakalie wspomagają pamięć i koncentrację, stanowią zdrowy zamiennik słodyczy, pomagają zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, chronią od zawału serca oraz pomagają regulować pracę jelit. Pasują zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. W kuchni znane są głównie jako dodatek do ciast, deserów i prosty sposób na udekorowanie wypieków.

Sprawdź także te przepisy: