Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Świąteczne makówki – śląski deser regionalny
Świąteczne makówki - śląski deser regionalny

Świąteczne makówki – śląski deser regionalny

Śląski deser bożonarodzeniowy, na który wszyscy smakosze maku i bakalii wyczekują z utęsknieniem przez cały rok. Słodka chałka przekładana mlecznym ponczem makowym. Chałka wchłania mleczny płyn niczym gąbka, napęczniałe makówki zestalają się w chłodzie lodówki tworząc zbitą całość. Ten świąteczny deser to coś czego warto spróbować chociaż raz. Jeśli nie mieszkasz na Śląsku, z pewnością ten przysmak nie jest znany ani Tobie ani Twojej rodzinie. Gwarantuje że przyrządzenie czegoś tak oryginalnego będzie gwiazdą wśród świątecznych potraw.

Świąteczne makówki ze słodką chałką

Świąteczne makówki ze słodką chałką

5 z 11 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miska
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Rozkosznie słodkie makówki śląskie. Regionalny deser świąteczny z masą makowo – bakaliową oraz pokrojoną słodką chałką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • MAKÓWKI
  • 150 g 150 mielonego maku

  • 500 ml 500 mleka

  • 30 g 30 masła

  • 100 g 100 tradycyjnego cukru

  • kilka kropli kilka olejku migdałowego

  • 30 g 30 rodzynek sułtańskich

  • 30 g 30 migdałów blanszowanych

  • 50 g 50 orzechów włoskich

  • pół pół słodkiej chałki

  • DEKORACJA
  • kilka kilka połówek orzechów włoskich

  • kilka kilka migdałów blanszowanych

  • 1 łyżka 1 kandyzowanych pomarańczowych skórek


Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej mleko. Dodaj masło, cukier i niewielką ilość olejku migdałowego. Podgrzej i doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Jeśli kupiłaś mak niemielony, zmiel go co najmniej 3 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Uważam że warto kupić już zmielony mak, dzięki czemu wszystko pójdzie sprawniej. Do gorącego mlecznego płynu dodaj mielony mak i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut, zapobiegając wykipieniu. W tym czasie mak powinien wpić sporo płynu i tym samym zagęścić mieszaninę.
  • Migdały i orzeszki włoskie posiekaj drobniej. Wszelkie bakalie wraz z całymi rodzynkami przesyp do gotującego się maku z mlekiem. Podgrzewaj kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.
  • Słodki chlebek czyli chałkę pokrój w kostkę lub potargaj dłońmi na mniejsze cząstki. Chałkę podziel na 3 części i układaj warstwami w przezroczystym naczyniu, każdorazowo polewając słodkie bułki gorącą masą makową.
  • Pozostaw na początku bez przykrycia do wystudzenia, później przykryj przezroczystą folią spożywczą i schłodź w niskiej temperaturze (może być lodówka). W tym czasie chałka wchłonie mleczny poncz jak gąbka.
  • Wystudzone makówki udekoruj połówkami orzechów włoskich, blanszowanymi migdałami i obsyp dekoracyjnie pomarańczową skórką. Deser przechowuj w lodówce albo na balkonie w chłodzie, spożyj w ciągu 3 dni.

Uwagi:

  • Deser przyrządza się także ze zwykłymi, czerstwymi bułkami z dnia poprzedniego. Polecam wtedy użyć nieco więcej cukru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*