Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Świąteczne makówki – śląski deser regionalny
Świąteczne makówki - śląski deser regionalny

Świąteczne makówki – śląski deser regionalny

Śląski deser bożonarodzeniowy, na który wszyscy smakosze maku i bakalii wyczekują z utęsknieniem przez cały rok. Słodka chałka przekładana mlecznym ponczem makowym. Chałka wchłania mleczny płyn niczym gąbka, napęczniałe makówki zestalają się w chłodzie lodówki tworząc zbitą całość. Ten świąteczny deser to coś czego warto spróbować chociaż raz. Jeśli nie mieszkasz na Śląsku, z pewnością ten przysmak nie jest znany ani Tobie ani Twojej rodzinie. Gwarantuje że przyrządzenie czegoś tak oryginalnego będzie gwiazdą wśród świątecznych potraw.

Świąteczne makówki ze słodką chałką

5 z 9 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

1

miska
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Rozkosznie słodkie makówki śląskie. Regionalny deser świąteczny z masą makowo – bakaliową oraz pokrojoną słodką chałką.

Składniki:

  • MAKÓWKI
  • 150 g mielonego maku

  • 500 ml mleka

  • 30 g masła

  • 100 g tradycyjnego cukru

  • kilka kropli olejku migdałowego

  • 30 g rodzynek sułtańskich

  • 30 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • pół słodkiej chałki

  • DEKORACJA
  • kilka połówek orzechów włoskich

  • kilka migdałów blanszowanych

  • 1 łyżka kandyzowanych pomarańczowych skórek


Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej mleko. Dodaj masło, cukier i niewielką ilość olejku migdałowego. Podgrzej i doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Jeśli kupiłaś mak niemielony, zmiel go co najmniej 3 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Uważam że warto kupić już zmielony mak, dzięki czemu wszystko pójdzie sprawniej. Do gorącego mlecznego płynu dodaj mielony mak i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut, zapobiegając wykipieniu. W tym czasie mak powinien wpić sporo płynu i tym samym zagęścić mieszaninę.
  • Migdały i orzeszki włoskie posiekaj drobniej. Wszelkie bakalie wraz z całymi rodzynkami przesyp do gotującego się maku z mlekiem. Podgrzewaj kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.
  • Słodki chlebek czyli chałkę pokrój w kostkę lub potargaj dłońmi na mniejsze cząstki. Chałkę podziel na 3 części i układaj warstwami w przezroczystym naczyniu, każdorazowo polewając słodkie bułki gorącą masą makową.
  • Pozostaw na początku bez przykrycia do wystudzenia, później przykryj przezroczystą folią spożywczą i schłodź w niskiej temperaturze (może być lodówka). W tym czasie chałka wchłonie mleczny poncz jak gąbka.
  • Wystudzone makówki udekoruj połówkami orzechów włoskich, blanszowanymi migdałami i obsyp dekoracyjnie pomarańczową skórką. Deser przechowuj w lodówce albo na balkonie w chłodzie, spożyj w ciągu 3 dni.

Uwagi:

  • Deser przyrządza się także ze zwykłymi, czerstwymi bułkami z dnia poprzedniego. Polecam wtedy użyć nieco więcej cukru.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*