Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Świąteczne makówki – śląski deser regionalny
Świąteczne makówki - śląski deser regionalny

Świąteczne makówki – śląski deser regionalny

Śląski deser bożonarodzeniowy, na który wszyscy smakosze maku i bakalii wyczekują z utęsknieniem przez cały rok. Mleczna masa makowa z bakaliami, przekładane na przemian ze słodką chałką. Niby nic szczególnego, jednak wystudzony i odpowiednio schłodzony przysmak smakuje obłędnie. Chałka wchłania mleczny płyn, napęczniałe makówki zestalają się tworząc zbitą całość.

Świąteczne makówki – śląski deser regionalny

5 od 7 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miska
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Rozkosznie słodkie makówki śląskie. Regionalny deser świąteczny z masą makowo – bakaliową przełożoną warstwami na przemian ze słodką chałką.

Składniki:

  • MAKÓWKI
  • 100 g mielonego maku

  • 500 ml mleka

  • 30 g masła

  • 100 g białego cukru

  • kilka kropli olejku migdałowego

  • 30 g rodzynek sułtańskich

  • 30 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • pół słodkiej chałki

  • DEKORACJA
  • kilka połówek orzechów włoskich

  • 1 łyżka kandyzowanych pomarańczowych skórek


Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej mleko. Dodaj masło, cukier i 3 kropelki olejku migdałowego. Podgrzej i doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukrowych.
  • Jeśli kupiłaś mak niemielony, zmiel go co najmniej 3 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do gorącego płynu dodaj mielony mak i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut, zapobiegając wykipieniu. W tym czasie mak powinien wpić sporo płynu i tym samym zagęścić mieszaninę.
  • Migdały i orzeszki włoskie posiekaj drobniej. Wszelkie bakalie wraz z całymi rodzynkami przesyp do gotującego się maku z mlekiem. Podgrzewaj kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.
  • Słodki chlebek czyli chałkę pokrój w kostkę lub potargaj dłońmi na mniejsze cząstki. Chałkę podziel na 3 części i układaj warstwami w przezroczystym naczyniu, każdorazowo polewając słodkie bułki gorącą masą makową.
  • Odstaw na początku bez przykrycia do wystudzenia, później przykryj przezroczystą folią spożywczą i schłodź w zimnie. Chałka napęcznieje od płynu, po wystudzeniu makówki zestalą się.
  • Wystudzone makówki udekoruj połówkami orzechów włoskich i obsyp dekoracyjnie pomarańczową skórką. Deser przechowuj w lodówce albo na balkonie w chłodzie, spożyj w ciągu 3 dni.

Uwagi:

  • Deser przyrządza się także ze zwykłymi, czerstwymi bułkami z dnia poprzedniego. Polecam wtedy użyć nieco więcej cukru.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*