Bataty, inaczej nazywane słodkim ziemniakiem. Gatunek byliny należący do rodziny powojowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej o wilgotnym i ciepłym klimacie. Łodyga jest silnie rozgałęziona o długości do 5m.
Liście są skrętoległe i osiągają 4-15cm długości oraz 3-11cm szerokości. Kwiaty natomiast są duże o długości korony 3-7cm, a owoce to jajowate torebki z dużymi nasionami. Można je gotować, grillować, piec a także smażyć. Posiadają wiele składników odżywczych. Głównie są źródłem witamin z grupy B i A. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry, włosów, paznokci oraz błon śluzowych. Regulują poziom cukru we krwi i cholesterolu a także wspomagają pracę układu nerwowego. Dzięki zawartości luteiny chronią oczy przed wolnymi rodnikami. Ze względu na dużą zawartość białka bataty są częstym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Te pyszne słodkie ziemniaki zawierają szczawiany, które nie są wskazane w przypadku osób chorujących na kamicę nerkową lub kamicę pęcherzyka żółciowego. Spożywane są po ugotowaniu lub upieczeniu. Wytwarza się z nich również mąkę, skrobię oraz alkohol.