Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków batatów
Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków batatów

Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków batatów

Bataty są słodką odmianą ziemniaka, o apetycznym pomarańczowym odcieniu. Po pokrojeniu w słupki, zabawnie przypominają z wyglądu nieco pokrojoną marchewkę. Frytki z batatów zachowują się wdzięcznie pieczone w piekarniku, szybko robią się miękkie i apetyczne – zupełnie inaczej jak w przypadku tradycyjnych ziemniaków, które lubią być obficie skąpane w tłuszczu.

Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków batatów

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

150

kcal

Przepyszne frytki ze zdrowych batatów – słodkiej odmiany ziemniaków. Słodkawe frytki pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw.

Składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki bataty

  • sól morska

  • grubo mielony czarny pieprz

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

  • Słodkie ziemniaki cienko obierz ze skórki. Pokrój w długie słupki grubości tradycyjnych frytek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (grzanie góra, dół) na maksymalnie 20 minut. Jeśli w trakcie pieczenia bataty zaczną się przypalać, zmniejsz temperaturę grzałki.

Uwagi:

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*