Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą

Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą

Niespotykana kremowa zupa z białej fasoli odmiany cannelini i słodkich batatów, serwowana z gremolatą. Zastanawiasz się czym jest magiczna gremolata? To nic innego jak posypka, w tradycyjnej wersji składająca się z połączenia posiekanej natki pietruszki, czosnku i cytrynowego zestu. W naszym przepisie gremolata została wzbogacona parmezanem, który znakomicie komponuje się ze smakiem zupy.

Fasolę cannelini możesz kupić w w puszce, w wersji gotowanej na parze lub niełuskaną. Fasolę niełuskaną należy namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin przed planowanym gotowaniem. Bataty podbijają aksamitność zupy i nadają słodkawego posmaku. Jeśli szukasz nowych doznań smakowych i jesteś miłośnikiem kremowych zup, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Zupa z białej fasoli i słodkich batatów

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

60

kcal

Niespotykana kremowa zupa z białej fasoli cannelini i słodkich ziemniaków batatów. Podana w nietypowy sposób z posypką zwaną gremolatą.

Składniki:

  • ZUPA KREM
  • 1 szklanka białej fasoli cannelini ugotowanej na parze

  • 1 niewielki batat

  • 1 marchewka

  • 2 pomidory

  • 1 cebula

  • 1 papryczka chili

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • 50 g masła

  • 1500 ml gorącego bulionu jarzynowego

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • sól i pieprz

  • GREMOLATA
  • 30 g tartego parmezanu

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego, mały


Sposób przygotowania:

  • KREMOWA ZUPA
  • W garnku rozpuść masło. Na płynnym maśle zeszklij poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Po kilku minutach dodaj obraną ze skórki i pokrojoną w talarki marchew, batata i pomidory. Dodaj także papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki oraz odsączoną z zalewy fasolę. Dopraw przyprawami i gotuj kolejne kilka minut.
  • Wlej gorący bulion i gotuj do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupę zblenduj i przetrzyj przez sito, by uzyskać jak najbardziej aksamitną konsystencję kremu.
  • GREMOLATA
  • Tarty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki i skórkę otartą z cytryny wymieszaj ze sobą. Pamiętaj by otrzeć jedynie żółtą część skórki cytrusa, gdyż biała warstwa pod nią jest już gorzka.
  • Aromatyczną gremolatą oprósz zupę nalaną do głębokich talerzy. Ilość gremolaty dozuj wedle uznania, ma bardzo intensywny smak.

Uwagi:

  • Zupę możesz zaserwować z chrupiącymi grzankami ziołowymi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*