Biała kiełbasa

Biała kiełbasa jest surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze, z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym cienkim jelicie wieprzowym. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w kuchni polskiej.

Niezwykle soczysta i aromatyczna. Wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była wykonywana już w XVII w. Ma wszechstronne zastosowanie, można ją jeść parzoną, grillowaną lub pieczoną. To obowiązkowy składnik żuru. Biała kiełbasa zawdzięcza swój kolor surowcom- barwa mięsa jest lekko różowa. Po sparzeniu przybiera kolor szarawy. Jeśli ma kolor różowy oznacza to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklujaca. Po sparzeniu powinna być krucha i soczysta, ale nie twarda, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne. Kiełbasa ta nie należy do produktów dietetycznych. Jest dosyć tłusta.

W kuchni niemieckiej jest to kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym cienkim jelicie wieprzowym.

Zobacz przepisy: