Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie. Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup, która często gości na naszych stołach. Najpyszniejszy z dodatkiem białej kiełbasy, ugotowanych ziemniaków i jajek na twardo. Ponadto na popularności zyskała również forma serwowania żurku w małym chlebie, zamiast głębokiego talerza. Ten sposób idealnie sprawdzi się jako dekoracyjne podanie żurku wielkanocnego.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

280

kcal

Tradycyjny polski przepis na żurek z białą kiełbasą. Bardzo prostu w przyrządzeniu żur na zakwasie z butelki. Podany z jajkiem na twardo lub ziemniakami.

Składniki:

  • 1 L bulionu najlepiej gotowanego na żeberkach

  • 300 ml żuru z butelki

  • 4 białe kiełbasy

  • 4 ząbki czosnku

  • Suszony majeranek

  • Świeżo zmielony pieprz i sól morska

  • 50 G Gęstej śmietany do zup 12 lub 18%

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • Ugotowane ziemniaki

  • Jajka ugotowane na twardo

  • Keksy z gęstej śmietany

  • Małe bochenki chleba jeśli zamierzamy serwować w chlebie


Sposób przygotowania:

  • Do bulionu wrzucić białą kiełbasę oraz ząbki czosnku. Gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut, zupa powinna lekko mrugać.
  • Wlać żurek z butelki. Najlepiej nie wlewać od razu całości, tylko po troszku i próbować. Niektóre żurki butelkowe mają intensywniejszy smak. Wtedy wystarczy dać mniejszą ilość by uzyskać upragniony smak.
  • Całość gotować przez jeszcze 10 minut. Doprawić majerankiem i solą.

Uwagi:

  • Żurek podawać na gorąco z kawałkami białej kiełbasy, jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Można także udekorować keksem gęstej śmietany.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*