Żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą

Żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą

Mój mąż jest miłośnikiem żurku, mógłby jeść go każdego dnia na okrągło. Ostatnio zażartował wieczorem, że zjadłby nazajutrz żurek ze wszystkim. Nie mogąc odmówić przygotowałam żurek ze wszystkim co najlepsze: jajkiem na twardo, gotowanym ziemniakiem, białą kiełbasą i kiełbaską wędzoną. Żurek przygotowałam na wywarze z żeberek surowych i wędzonych, na najlepszych zakwasie z nutą czosnku od Piskorka. Wyszło coś wspaniałego, nigdy wcześniej żurek nie wyszedł mi aż tak doskonale jak tym razem. Nie ma lepszego przepisu niż gotowanie z miłością i dla miłości.

Żurek gotowany na żeberkach

Żurek gotowany na żeberkach

5 z 4 głosy
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

370

kcal

Żurek gotowany na surowych i wędzonych żeberkach wieprzowych. Najlepszy żurek z ziemniakami, jajkiem, białą i wędzoną kiełbasą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BULION NA ŻEBERKACH
  • 1 płat 1 surowych żeberek wieprzowych

  • 1 płat 1 żeberek wędzonych

  • 2 2 marchewki

  • 1 1 pietruszka korzeń

  • 1 kawałek 1 selera

  • 1 pęczek 1 cebulki dymki wraz z małymi cebulkami

  • 1 1 cebula żółta

  • 3 3 ząbki czosnku

  • 3 ziarna 3 ziela angielskiego

  • 3 3 liście laurowe

  • ŻUREK
  • 300 ml 300 zakwasu na żurek z czosnkiem (ze sprawdzonego źródła)

  • 3 łyżeczki 3 suszonego majeranku

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 100 ml 100 śmietanki kremówki 30 %

  • DODATKI DO ŻURKU
  • 4 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 4 ugotowane ziemniaki

  • 1 1 biała kiełbasa

  • 1 pętko 1 wędzonej, kruchej kiełbasy

Sposób przygotowania:

  • Żeberka surowe i wędzone przełóż na dno garnka. Jeśli masz długie płaty żeberek, wystarczy jeśli do wywaru dodasz jedynie połowę (każdy płat powinien mieć około 20 – centymetrów długości). Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, dymkę) oraz czosnek oczyść i przełóż do żeberek. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz 1,5 litra chłodnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny.
  • Kiedy bulion pochłonie już wszystko co najlepsze z żeberek i warzyw, wyłów je łyżką cedzakową, nie będą już potrzebne. Do klarownego bulionu wlej zakwas na żurek, zagotuj przez kolejne 10 minut dla sparzenia mąki z zakwasu i zagęszczenia żurku. Na koniec dodaj śmietankę 30 % oraz przypraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
  • Surowe jajka włóż do rondelka z zimną wodą i ugotuj na twardo (około 7 minut odkąd woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka ostudź w chłodnej wodzie, obierz z łupin i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po czym pokrój. Białą i wędzoną kiełbaskę również przegotuj przez kilka minut, pokrój w plasterki.
  • Przygotowane jajka na twardo, gotowane ziemniaki, białą i wędzoną kiełbaskę przełóż na dno głębokich talerzy i zalej porcją gorącego żurku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*