Boczek gotowany idealnie sprawdzi się jako mięso do obiadu oraz jako aromatyczna wędlina na kanapki. Delikatny, smaczny, aromatyczny i pachnący przyprawami boczek sprawdza się lepiej niż kupna wędlina ze sklepu. Przede wszystkim jest pewność, że nie ma w nim żadnych konserwantów, polepszaczy smaku czy koloru. Na dodatek takie samodzielne robienie boczku do pieczywa jest o wiele tańszym rozwiązaniem.
W czasie gotowania wtapia się część tłuszczu, ale mięso pozostaje soczyste. Na dodatek gotowanie boczku nie trwa długo, o wiele krócej niż przygotowanie domowych wędlin. Boczek należy ugotować razem ze skórą. Potem można ją odciąć. Kluczem jest dobre dobranie przypraw, by było smaczne i aromatyczne. Boczek gotowany jest z pewnością zdrowszy niż boczek pieczony lub smażony.
Do złudzenia przypomina bowiem boczek wędzony niemarynowany. Słynie z dużej ilości białka- makroelementu, który chroni przed utratą masy mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga jej regenerację po intensywnym treningu. Poza tym jest jest bardzo sycącym składnikiem odżywczym, który hamuje apetyt na dłużej. Ma małą zawartość sodu.