Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu
Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu

Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu

Zawsze chciałam mieć więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie porządnego śniadania. Podobnie jak na amerykańskich filmach, gdzie wczesnym rankiem przed szkołą i pracą każdy domownik przemyka przez kuchnię i jadalnię, by napić się chociaż łyka świeżej kawy i przekąsić coś. Z jednej strony chciałam mieć czas na przygotowanie czegoś na ciepło o poranku i tym samym rozpoczęcie dnia ze starannością i dbałością, z drugiej co rano dopadało mnie lenistwo i faza nastawiania kolejnej drzemki. Popołudniu planowałam wygospodarowanie na rano dodatkowych 15 minut na powitanie dnia i celebrowanie pory śniadaniowej, o poranku zaś wstępował we mnie istny leń lub coś dodatkowego spadło na mnie, przez co wiecznie brakowało tej porannej chwili na posiłek. Przez to pierwsze śniadanie najczęściej jadłam w pracy, z opóźnieniem i w dodatku w pośpiechu. Żeby tylko zaspokoić skręt kiszek i burczenie wydobywające się z głodnego brzucha.

Na szczęście czasem nadeszła trwała zmiana stylu życia, jednocześnie zmiana trybu dnia. Więcej czasu na wszystko, więcej harmonii i spokoju. Tego życzę każdemu czytelnikowi naszego bloga. Miej czas dla samego siebie i celebruj piękne chwile, a najlepiej tę drogę zacząć od poświęcenia czasu na łyk kawy i kęs śniadania.

Jajka upieczone w plastrach bekonu, jak muffinki

Jajka upieczone w plastrach bekonu, jak muffinki

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Śniadaniowe jajka zapieczone w koszyczkach z bekonu. Śniadaniowa inspiracja na jajka podane w niecodzienny sposób.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 plastrów 8 cienko krojonego boczku

  • 100 g 100 tartego żółtego sera

  • 4 4 jajka

  • sól i grubo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Na dnie blaszki do wypiekania babeczek lub 4 foremek żaroodpornych typu okrągłe kokilki ułóż po 2 plastry boczku, tak by boki boczku nachodziły na brzegi a w środku utworzyły koszyczek z miejscem na jajko.
  • Do środka bekonu każdego koszyczka z bekonu wsyp tarty żółty ser oraz wbij całe jajko, oprósz szczyptą soli i zmielonym czarnym pieprzem.
  • Zapiecz przez 8 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 190 stopni. Białko powinno ściąć się całkowicie, żółtko pozostać półpłynne, a plastry bekonu delikatnie wytopić i przyrumienić.

Uwagi:

  • Muffinki jajeczne z bekonem najlepiej smakują z chrupiącą grzanką. Kromki pieczywa przesmaruj cienko masłem, oprósz solą i zapiecz w piekarniku wraz z jajkami w bekonie. Wtedy wszystko przygotujesz za jednym zamachem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*