Boczek wędzony to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, tradycyjnie wędzony. Jest mięsem o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Boczek tradycyjnie wędzony to coś więcej niż zwykły boczek. Nie jest niczym nastrzykiwany. W składzie ma wyłącznie świeże mięso, sól i sól peklującą oraz przyprawy.
Jest intensywnie wędzony dymem bukowym oraz dymem z drzew owocowych. W porównaniu z innymi wędlinami boczek wędzony charakteryzuje się sporą zawartością witaminy B1, niacyny (witaminy B3), witaminy E i cholesterolu. Zawiera też dawkę białka, witaminy B6 i wody. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można dodawać go do żurku, barszczu białego, grochówki, różnych dań z makaronu, jajecznicy, zapiekanek i placków ziemniaczanych. Stworzenie takiego boczku wymaga czasu i cierpliwości.
Przed wędzeniem boczek powinien marynować się ok. 24 godzin. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny i smaczny, a przy tym bardziej soczysty. Temperatura wędzenia na gorąco dla boczku to 50-60 stopni Celsjusza.