Przepis | Strona główna | Dania główne | Bób z boczkiem i czerwoną cebulą
Bób z boczkiem i czerwoną cebulą

Bób z boczkiem i czerwoną cebulą

Nasiona młodego bobu są niewielkie i niezwykle delikatne. Młody bób włóż przepłukaj najlepiej kilkukrotnie, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu uwalniającego się podczas gotowania. Włóż go do garnka z zimną wodą i od momentu rozpoczęcia wrzenia wody gotuj przez około 20 minut. Potrzebujesz też niewielką ilość cukru i soli, które są niezbędne dla podkreślenia smaku bobu. W przypadku młodego bobu skórka jest tak delikatna, że przyrządzone nasiona możesz zjeść w całości. Dla mnie pysznym dodatkiem do bobu jest odrobina podsmażonego na chrupiąco boczku z cebulką, do szczęścia i pysznego smaku nie potrzeba już niczego więcej.

Gotowany bób z chrupiącymi skwarkami z boczku

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Gotowany bób z dodatkiem skwarek z boczku i karmelizowanej cebulki. Dowiedz w jaki sposób i ile gotować bób.

Składniki:

  • 300 g młodego bobu

  • 1 łyżka zwykłego cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 litr chłodnej wody

  • 1 czerwona cebula

  • 100 g surowego, wędzonego boczku


Sposób przygotowania:

  • Bób przepłucz dwukrotnie wodą, pomoże to pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Czysty bób przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj łyżkę cukru i ustaw na palniku. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli. W przypadku młodego bobu gotuj go przez 20 minut i spróbuj czy w środku jest już miękki (starszy bób gotuj około 30 minut).
  • Ugotowany bób odcedź na durszlaku, nie przepłukuj go już kolejną porcją wody gdyż straci swój wyjątkowy aromat.
  • W międzyczasie gotowania bobu przygotuj skwarki. Boczek pokrój w słupki, czerwoną cebulę w kosteczkę. Przełóż je na zimną patelnię i rozpocznij podgrzewanie. Boczek powinien wytopić tłuszcz i nabrać chrupkości, wraz z nim cebula powinna się skarmelizować.
  • Na ugotowany i odcedzony bób wyłóż skwarki boczku z cebulką. Jeśli boczek wytopił bardzo dużo tłuszczu, pozbądź się nieco tłuszczu z patelni (dzięki temu danie nie będzie aż takie ciężkie i tłuste). Podawaj najlepiej na gorąco.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Starszy bób po ugotowaniu możesz obrać ze skórki. Jest to bardzo pracochłonne, jednak gwarantuje że bób będzie delikatniejszy. W przypadku młodego bobu nie ma takiej konieczności, sama skórka będzie dość smaczna i miękka.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*