Nasiona młodego bobu są niewielkie i niezwykle delikatne. Młody bób włóż przepłukaj najlepiej kilkukrotnie, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu uwalniającego się podczas gotowania. Włóż go do garnka z zimną wodą i od momentu rozpoczęcia wrzenia wody gotuj przez około 20 minut. Potrzebujesz też niewielką ilość cukru i soli, które są niezbędne dla podkreślenia smaku bobu. W przypadku młodego bobu skórka jest tak delikatna, że przyrządzone nasiona możesz zjeść w całości. Dla mnie pysznym dodatkiem do bobu jest odrobina podsmażonego na chrupiąco boczku z cebulką, do szczęścia i pysznego smaku nie potrzeba już niczego więcej.
Gotowany bób najlepszy jest ze świeżym koperkiem dodanym do gotowania. Idealnie nadaje się do sałatek, pasty i oczywiście do zjedzenia bezpośrednio po ugotowaniu 🙂
Ooo na pewno spróbuję kolejnym razem ugotować z koperkiem.