Bolognese

Bolognese jest to gęsty sos w typie ragu, czyli powstały na bazie mięsa mielonego, pochodzący z włoskiej Bolonii. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs. To sztandarowy włoski dodatek do dań. Do jego przygotowania używa się zwykle mięsa wołowego, wieprzowego albo mieszanki obu tych rodzajów.

Klasyczny włoski przepis zakłada wykorzystanie wielu składników, między innymi mieszanki wieprzowiny i wołowiny, a także boczku, selera naciowego, marchwi, cebuli, czerwonego wina, koncentratu pomidorowego i bulionu. Charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, białka, niacyny (witaminy B3) i witaminy E. Zawiera też dawkę cukru, wody i wapnia.

Podstawą udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, najlepiej dwukrotnie dłużej. Trzeba uwzględnić, by nie zawierał on zbyt wiele pomidorów, gdyż jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali dostępne akurat warzywa. Wykorzystywany jest on przez większość do spaghetti. Można użyć go także do pizzy czy lasagne.

Przepisy z bolognese w roli tytułowej: