Sycący makaron z mięsem mielonym i prawdziwym sosem pomidorowym domowej roboty. Naturalny sos zawierający pomidory malinowe – dojrzałe i pachnące słońcem! Niem można przejść obojętnie wobec przepisu na makaron z uproszczoną wersją sosu bolońskiego!
Makaron z sosem pomidorowym à la bolognese
4
porcje15
min.30
min.330
kcalSos pomidorowy z pomidorów malinowych w połączeniu z mięsem mielonym z indyka. Wyborny à la oryginalny sos bolognese, jednak prostszy w przyrządzeniu.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g boczku parzonego
6 pomidorów malinowych
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
odrobina chilli w proszku
sól i pieprz
kilka kawałków suszonych pomidorów w oliwie
tarty parmezan do dekoracji
pomidorki cherry
Sposób przygotowania:
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować w garnku około 20 minut – w celu odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu.
- W międzyczasie makaron ugotować al dente.
- Czosnek posiekać na cienkie plasterki, cebulę i boczek pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni do lekkiego zarumienienia.
- Dodać mięso mielone z indyka i usmażyć. Dodać suszone pomidory pokrojone na cienkie plasterki.
- Do pozostałych składników przelać zagęszczony sos pomidorowy. Przyprawić odrobiną chilli oraz pieprzem i solą do smaku.
- Połączyć z makaronem. Podawać porcje posypane tartym parmezanem oraz udekorowane małymi pomidorkami.
Uwagi:
- Jeśli masz chwilę, prześlij mi zdjęcie makaronu wykonanego wedle powyższego przepisu! I koniecznie napisz czy ten prosty przepis smakował Tobie równie mocno! Smacznego!
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
idealny makaron, bardzo nam smakował. miało zostać na jutro, ale ostatecznie nie zostało
pyszny efekt
Makaron przyrządzony na szybko po pracy, najlepsze bolognese, wyśmienite