Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Włoska lasagne z mięsem mielonym
Włoska lasagne z mięsem mielonym

Włoska lasagne z mięsem mielonym

Włoska lasagne z mięsem mielonym po bolońsku, zapieczona w jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych. Wieprzowo – wołowe mięso mielone duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina. Aksamitnie delikatny sos beszamelowy na bazie mleka krowiego oraz warstwa tartego parmezanu, który pod wpływem ciepła rozpływa się na wierzchu włoskiej lasagne.

Lasagne bolognese pieczony w pojedynczych, jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych elegancko zaprezentuje się podczas romantycznej kolacji lub spotkania z gośćmi. Serwowane bezpośrednio w naczyniach żaroodpornych, podanych na drewnianych deseczkach będzie prezentowało się na wysokim poziomie.

Lasagne z mięsem mielonym jednoporcjowe

5 od 45 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

140

kcal

Lasagne bolognese z mięsem mielonym po bolońsku. Włoska lasagne zapieczona w jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych.

Składniki:

  • MIĘSO MIELONE Z SOSEM BOLOŃSKIM
  • 1 cebula

  • 1 mała marchewka

  • 50 g boczku parzonego lub gotowanego

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

  • 100 ml białego wina lub szampana

  • 1 puszka pomidorów

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • SOS BESZAMELOWY
  • 40 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • łyżka mielonej gałki muszkatołowej

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI LASAGNE
  • 10 płatów makaronu do lasagne

  • 4 plastry sera tostowego Hochland

  • 100 g tartego parmezanu


Sposób przygotowania:

  • MIĘSO MIELONE PO BOLOŃSKU
  • Cebulkę poszatkuj drobno, boczek i marchewkę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Wrzuć je na patelnie, zeszklij i podsmaż przez kilka minut.
  • Dodaj mięso mielone i obsmaż do ścięcia. Wlej białe wino lub szampana (wino musujące), podgrzewaj aż zredukuje się płyn.
  • Pomidory z puszki zblenduj na gładki sos pomidorowy. Wlej je na patelnię, podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 20 minut do odparowania nadmiaru wody. Odpowiedniej konsystencji sos boloński powinien być gęsty. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
  • SOS BESZAMELOWY
  • W rondelku rozpuść masło. Do płynnego masła wsyp mąkę, podgrzewaj i mieszaj 2 minuty dla sparzenia mąki.
  • Wlej pół litra mleka, mieszaj i podgrzewaj do zagęszczenia sosu. Po 5 – 10 minutach sos beszamelowy powinien mięć odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową.
  • LASAGNE BOLOGNESE
  • Przygotuj 4 niewielkie naczynia żaroodporne, piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni termoobiegu lub 180 stopni grzanie góra, dół. Na spód każdego naczynia wylej warstwę sosu beszamelowego.
  • Ułóż 1 pojedynczą warstwę płatów makaronu lasagne, możesz je połamać i dopasować do kształtu naczynia.
  • Na wierzch wyłóż cienką warstwę mięsa mielonego po bolońsku, polej kolejną porcją beszamelu. Ułóż plasterki sera tostowego.
  • Kolejna warstwa makaronu lasagne, mięso mielone, sos boloński i tak dalej do zapełnienia naczyń żaroodpornych i wykorzystania wszystkich przygotowanych składników. Moja lasagne miała 3 warstwy płatów makaronu, z powodzeniem możesz wykonać więcej warstw. Na wierzch ostatniej ułożonej warstwy sosu beszamelowego wyłóż starty parmezan.
  • Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w sumie 40 – 45 minut. Pierwszą połowę czasu piecz odkryte lasagne, przez ostatnie 20 minut zapiecz pod przykryciem folii aluminiowej.
  • Po upieczeniu uważaj na gorące naczynia długo trzymające ciepło. Gotowe danie serwuj koniecznie na drewnianych deskach lub talerzach.

Uwagi:

  • Moja lasagne bolognese miała 3 warstwy makaronu, jedną warstwę sera tostowego i 1 górną warstwę tartego parmezanu. Warstw lasagne możesz wykonać więcej.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*