Tradycyjny włoski przepis na Lasagne czyli zapiekany w naczyniu żaroodpornym makaron z sosem bolońskim i beszamelem. Prosty przepis przywieziony ze słonecznej Italii na lasagne bolognese.
Makaronowa lasagne z mięsem mielonym i parmezanem
6
porcje50
min.40
min.175
kcalPrzepis na prawdziwą włoską lasagne przywieziony prosto z Italii. Danie przypomina makaron bolognase, tylko w wersji zapiekanej w piekarniku.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SOS BOLOŃSKI
1/2 kg 1/2 mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka)
100 g 100 boczku parzonego
1 1 puszka pomidorów
1 1 marchewka
1 1 cebula
2 2 ząbki czosnku
1 szklanka 1 białego wina wytrawnego
50 ml 50 oliwy
- SOS BESZAMELOWY
700 ml 700 mleka
50 g 50 masła
50 g 50 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 mielonej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz i sól
- POZOSTAŁE SKŁADNIKI
350 g 350 makaronu w płatach do lasagne
100 g 100 parmezanu lub sera pecorino
Sposób przygotowania:
- SOS BOLOŃSKI: czosnek, cebulę i marchewkę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy warzywa się zarumienią wlewamy białe wino i dusimy przez 10 minut.
- Pomidory z puszki blendujemy na gładko i przelewamy do warzyw z winem. Całość dusimy około 30 minut by zredukować nadmiar wody.
- Na osobnej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy do ścięcia.
- SOS BESZAMELOWY: masło roztapiamy w rondelku, po roztopieniu dodajemy mąkę. Smażymy mieszaninę przez 3 minuty ciągle mieszając. Do wciąż gotującej się masy, stopniowo wlewamy mleko – mieszamy intensywnie trzepaczką. Po 5 minutach konsystencja powinna być gładka i jednolita.
- Sos beszamelowy ściągamy z palnika, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
- LASAGNE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na spód piekarnika wkładamy miseczkę żaroodporną z wodą – naszą Lasagne będziemy piec w kąpieli wodnej. Przygotować żaroodporne naczynie w którym będziemy układać poszczególne składniki przepisu. Moje naczynie ma wymiary około 22 x 22 cm.
- Na sam dół żaroodpornego naczynia wlewamy warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy pojedynczą warstwę płatów makaronu i kolejną cienką warstwę beszamelu. Dopiero później warstwa sosu mięsno – pomidorowego którą posypujemy tartym serem.
- W sumie powinno być około 4 takich warstw. Dzięki temu że makaron oddzielamy z każdej strony sosem beszamelowym – będzie on miękki.
- Kiedy nałożyliśmy już wszystkie warstwy i zużyliśmy oba sosy, przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy folię i bez przykrycia pieczemy kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, kroimy na części i podajemy najlepiej na gorąco. Smacznego!
Uwagi:
- Jeśli posiadamy więcej niewielkich naczyń żaroodpornych, możemy przygotować pojedyncze porcje lasagne bolognese w osobnych naczyniach. Ten pomysł sprawdzi się idealnie na wyjątkową kolację dla gości. Każdy otrzyma swoją porcję w osobnym naczyniu. Trzeba jednak pamiętać że tak podaną lasagne należy umieścić na podstawkach i koniecznie uprzedzić gości i uchronić ich przed poparzeniem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsamiWłoska lasagne z mięsem mielonym
Kotlety ze schabu pieczone z pomidorem i serem
Jajecznica z pomidorem malinowym na parze
Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta
Spaghetti bolognese – klasyczny przepis
nic dodać nic ująć, po prostu pycha!