Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem
Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem

Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem

szczegóły

Porcje

6

Przygotowanie

50 minut

Pieczenie

40 minut

Kalorie

175 kcal / 100 g

Tradycyjny włoski przepis na Lasagne czyli zapiekany w naczyniu żaroodpornym makaron z sosem bolońskim i beszamelem. Prosty przepis przywieziony ze słonecznej Italii.

Makaronowa lasagne z mięsem mielonym i parmezanem

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

50

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

175

kcal

Przepis na prawdziwą włoską lasagne przywieziony prosto z Italii. Danie przypomina makaron bolognase, tylko w wersji zapiekanej w piekarniku.

Składniki:

  • SOS BOLOŃSKI
  • 1/2 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka)

  • 100 g boczku parzonego

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka białego wina wytrawnego

  • 50 ml oliwy

  • SOS BESZAMELOWY
  • 700 ml mleka

  • 50 g masła

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • świeżo zmielony pieprz i sól

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 350 g makaronu w płatach do lasagne

  • 100 g parmezanu lub sera pecorino


Sposób przygotowania:

  • SOS BOLOŃSKI: czosnek, cebulę i marchewkę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy warzywa się zarumienią wlewamy białe wino i dusimy przez 10 minut.
  • Pomidory z puszki blendujemy na gładko i przelewamy do warzyw z winem. Całość dusimy około 30 minut by zredukować nadmiar wody.
  • Na osobnej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy do ścięcia.
  • SOS BESZAMELOWY: masło roztapiamy w rondelku, po roztopieniu dodajemy mąkę. Smażymy mieszaninę przez 3 minuty ciągle mieszając. Do wciąż gotującej się masy, stopniowo wlewamy mleko – mieszamy intensywnie trzepaczką. Po 5 minutach konsystencja powinna być gładka i jednolita.
  • Sos beszamelowy ściągamy z palnika, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
  • LASAGNE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na spód piekarnika wkładamy miseczkę żaroodporną z wodą – naszą Lasagne będziemy piec w kąpieli wodnej. Przygotować żaroodporne naczynie w którym będziemy układać poszczególne składniki przepisu. Moje naczynie ma wymiary około 22 x 22 cm.
  • Na sam dół żaroodpornego naczynia wlewamy warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy pojedynczą warstwę płatów makaronu i kolejną cienką warstwę beszamelu. Dopiero później warstwa sosu mięsno – pomidorowego którą posypujemy tartym serem.
  • W sumie powinno być około 4 takich warstw. Dzięki temu że makaron oddzielamy z każdej strony sosem beszamelowym – będzie on miękki.
  • Kiedy nałożyliśmy już wszystkie warstwy i zużyliśmy oba sosy, przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy folię i bez przykrycia pieczemy kolejne 20 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, kroimy na części i podajemy najlepiej na gorąco. Smacznego!

Uwagi:

  • Jeśli posiadamy więcej niewielkich naczyń żaroodpornych, możemy przygotować pojedyncze porcje lasagne bolognese w osobnych naczyniach. Ten pomysł sprawdzi się idealnie na wyjątkową kolację dla gości. Każdy otrzyma swoją porcję w osobnym naczyniu. Trzeba jednak pamiętać że tak podaną lasagne należy umieścić na podstawkach i koniecznie uprzedzić gości i uchronić ich przed poparzeniem.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. nic dodać nic ująć, po prostu pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*