Borowik

Borowiki to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Inaczej nazywane są grzybami prawdziwymi lub dębowymi. Najczęściej występują w lasach iglastych. Są to grzyby duże, mają masywny, maczugowaty trzon, zgrubiałe u podstawy i są pozbawione pierścienia

Spód kapelusza jest brązowy. To grzyby niskoklaoryczne. Mają intensywny smak. Są bogate w błonnik, białko, zawierają małą ilość tłuszczu, witaminy B2 i B3, cynk, magnez i potas. Wspomagają układ pokarmowy, sprzyjają odchudzaniu, zmniejszają stan zapalny, niszczą komórki rakowe, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Nadają się do gotowania, smażenia na maśle lub oleju, grillowania, marynowania, suszenia oraz mrożenia.

Ich dodatek zmienia smak sosów do mięsa, zup, makaronów i zapiekanek. Świetnie pasują do dań z użyciem wina, pieczywa oraz sera. W Polsce używa się ich przede wszystkim do tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw: zupy grzybowej, uszek do barszczu oraz kapusty z grzybami. Do borowików trujących należą głównie: borowik szatański, purpurowy, ponury i grubo-trzonowy.

Polecane przepisy na borowiki: