Wigilijna zupa grzybowa gotowana na wywarze z włoszczyzny. Zupa z suszonymi borowikami i podgrzybkami to kwintesencja aromatu i smaku Świąt Bożego Narodzenia. Bogata zupa z dużą zawartością napęczniałych grzybków pływających w przepysznym wywarze jarzynowo – grzybowym. Na świątecznym stole zupa serwowana w wersji klarownego bulionu z pływającymi kawałkami grzybków – wywar bez śmietanki ma wyrazistszy smak.
Świąteczna zupa grzybowa z suszonych grzybków
6
porcji30
min.3
godz.40
min.170
kcalŚwiąteczna zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków, gotowana na bulionie z włoszczyzną. Wigilijna zupa z grzybami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
25 g 25 suszonych borowików
25 g 25 suszonych podgrzybków
- BULION NA WŁOSZCZYŹNIE
1 1 cebula żółta
kawałek pora
3 3 marchewki
1 1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
2 łyżki 2 masła
3 3 liście laurowe
3 3 ziela angielskie
1 łyżeczka 1 ziaren pieprzu
1 płaska łyżeczka 1 soli
1,5 litra 1,5 chłodnej wody
Sposób przygotowania:
- Suszone borowiki i podgrzybki umieść w misie i zalej letnią wodą do przykrycia, nieco ponad poziom grzybów. Pozostaw na całą noc (na 10 – 12 godzin). do napęcznienia.
- Napęczniałe grzybki wyjmij z wody, pod żadnym pozorem nie wylewaj grzybowej wody! Będzie potrzebna do wykorzystania w dalszej części przyrządzania zupy grzybowej. Grzybki pokrój na mniejsze cząstki.
- Jarzynki obierz z łupin i umyj bieżącą wodą. Cebulę ołup i opal na gazie nadając jej rumianego wyglądu. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na mniejsze talarki i przełóż do gara.
- Dodaj masło, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól) i wlej potrzebną ilość wody. Bezmięsny wywar gotuj 3 godziny, pod lekko uchyloną pokrywką. Bulion powinien lekko mrugać na niewielkiej mocy palnika. Jeśli w trakcie gotowanie duża ilość wody odparuje, uzupełnij ją wrzątkiem z czajnika.
- Wywar jarzynowy przecedź przez gęste sito, uzyskując klarowny płyn. Dodaj wodę z namoczenia grzybów oraz pokrojone borowiki i podgrzybki. Gotuj 30 minut do miękkości grzybowej wkładki. Po ugotowaniu dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Uwagi:
- Klasycznie podczas kolacji wigilijnej, grzybową zupę zajada się w klarownej wersji z pływającymi w zupie kawałkami grzybów.
- Możesz posypać zupę grzybową natką zielonej pietruszki lub zakłócić śmietanką. 50 ml kwaśnej śmietany przelej do kubka wraz z chochelką gorącej zupy i rozmieszaj energicznie. Przelej z powrotem do garnka z zupą i wymieszaj do połączenia. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Oj na pewno ugotuję na najbliższą Wigilię