Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków

Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków

Wigilijna zupa grzybowa gotowana na wywarze z włoszczyzny. Zupa z suszonymi borowikami i podgrzybkami to kwintesencja aromatu i smaku Świąt Bożego Narodzenia. Bogata zupa z dużą zawartością napęczniałych grzybków pływających w przepysznym wywarze jarzynowo – grzybowym. Na świątecznym stole zupa serwowana w wersji klarownego bulionu z pływającymi kawałkami grzybków – wywar bez śmietanki ma wyrazistszy smak.

Świąteczna zupa grzybowa z suszonych grzybków

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

3

godz. 

40

min.
Kalorie

170

kcal

Świąteczna zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków, gotowana na bulionie z włoszczyzną. Wigilijna zupa z grzybami.

Składniki:

  • 25 g suszonych borowików

  • 25 g suszonych podgrzybków

  • BULION NA WŁOSZCZYŹNIE
  • 1 cebula żółta

  • kawałek pora

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki masła

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1,5 litra chłodnej wody


Sposób przygotowania:

  • Suszone borowiki i podgrzybki umieść w misie i zalej letnią wodą do przykrycia, nieco ponad poziom grzybów. Pozostaw na całą noc (na 10 – 12 godzin). do napęcznienia.
  • Napęczniałe grzybki wyjmij z wody, pod żadnym pozorem nie wylewaj grzybowej wody! Będzie potrzebna do wykorzystania w dalszej części przyrządzania zupy grzybowej. Grzybki pokrój na mniejsze cząstki.
  • Jarzynki obierz z łupin i umyj bieżącą wodą. Cebulę ołup i opal na gazie nadając jej rumianego wyglądu. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na mniejsze talarki i przełóż do gara.
  • Dodaj masło, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól) i wlej potrzebną ilość wody. Bezmięsny wywar gotuj 3 godziny, pod lekko uchyloną pokrywką. Bulion powinien lekko mrugać na niewielkiej mocy palnika. Jeśli w trakcie gotowanie duża ilość wody odparuje, uzupełnij ją wrzątkiem z czajnika.
  • Wywar jarzynowy przecedź przez gęste sito, uzyskując klarowny płyn. Dodaj wodę z namoczenia grzybów oraz pokrojone borowiki i podgrzybki. Gotuj 30 minut do miękkości grzybowej wkładki. Po ugotowaniu dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Klasycznie podczas kolacji wigilijnej, grzybową zupę zajada się w klarownej wersji z pływającymi w zupie kawałkami grzybów.
  • Możesz posypać zupę grzybową natką zielonej pietruszki lub zakłócić śmietanką. 50 ml kwaśnej śmietany przelej do kubka wraz z chochelką gorącej zupy i rozmieszaj energicznie. Przelej z powrotem do garnka z zupą i wymieszaj do połączenia. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Oj na pewno ugotuję na najbliższą Wigilię

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*