Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków

Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków

Wigilijna zupa grzybowa gotowana na wywarze z włoszczyzny. Zupa z suszonymi borowikami i podgrzybkami to kwintesencja aromatu i smaku Świąt Bożego Narodzenia. Bogata zupa z dużą zawartością napęczniałych grzybków pływających w przepysznym wywarze jarzynowo – grzybowym. Na świątecznym stole zupa serwowana w wersji klarownego bulionu z pływającymi kawałkami grzybków – wywar bez śmietanki ma wyrazistszy smak.

Świąteczna zupa grzybowa z suszonych grzybków

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

3

godz. 

40

min.
Kalorie

170

kcal

Świąteczna zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków, gotowana na bulionie z włoszczyzną. Wigilijna zupa z grzybami.

Składniki:

  • 25 g suszonych borowików

  • 25 g suszonych podgrzybków

  • BULION NA WŁOSZCZYŹNIE
  • 1 cebula żółta

  • kawałek pora

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki masła

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1,5 litra chłodnej wody


Sposób przygotowania:

  • Suszone borowiki i podgrzybki umieść w misie i zalej letnią wodą do przykrycia, nieco ponad poziom grzybów. Pozostaw na całą noc (na 10 – 12 godzin). do napęcznienia.
  • Napęczniałe grzybki wyjmij z wody, pod żadnym pozorem nie wylewaj grzybowej wody! Będzie potrzebna do wykorzystania w dalszej części przyrządzania zupy grzybowej. Grzybki pokrój na mniejsze cząstki.
  • Jarzynki obierz z łupin i umyj bieżącą wodą. Cebulę ołup i opal na gazie nadając jej rumianego wyglądu. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na mniejsze talarki i przełóż do gara.
  • Dodaj masło, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól) i wlej potrzebną ilość wody. Bezmięsny wywar gotuj 3 godziny, pod lekko uchyloną pokrywką. Bulion powinien lekko mrugać na niewielkiej mocy palnika. Jeśli w trakcie gotowanie duża ilość wody odparuje, uzupełnij ją wrzątkiem z czajnika.
  • Wywar jarzynowy przecedź przez gęste sito, uzyskując klarowny płyn. Dodaj wodę z namoczenia grzybów oraz pokrojone borowiki i podgrzybki. Gotuj 30 minut do miękkości grzybowej wkładki. Po ugotowaniu dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Uwagi:

  • Klasycznie podczas kolacji wigilijnej, grzybową zupę zajada się w klarownej wersji z pływającymi w zupie kawałkami grzybów.
  • Możesz posypać zupę grzybową natką zielonej pietruszki lub zakłócić śmietanką. 50 ml kwaśnej śmietany przelej do kubka wraz z chochelką gorącej zupy i rozmieszaj energicznie. Przelej z powrotem do garnka z zupą i wymieszaj do połączenia. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Jeden komentarz

  1. Oj na pewno ugotuję na najbliższą Wigilię

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*