Przepis | Strona główna | Dania główne | Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami

Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami

Tradycyjne polskie uszka nadziewane farszem z suszonych grzybów. Uszka grzybowe do barszczu czerwonego, tradycyjna wigilijna potrawa w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto uszek nie zawiera jajka, dzięki czemu powstają niezwykle miękkie maleńkie pierożki. Najlepszy przepis na świąteczne uszka.

Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PierożkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

50

uszek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

9

min.
Kalorie

180

kcal

Uszka z farszem grzybowym. Maleńkie pierożki z grzybami do wigilijnego czerwonego barszczu. Przepis na tradycyjne polskie uszka grzybowe.

Składniki:

  • CIASTO NA USZKA
  • 400 g mąki pszennej typ 450

  • 1/2 łyżeczki drobnej soli

  • 220 ml bardzo gorącej wody

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • FARSZ Z GRZYBAMI
  • 70 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)

  • 1 cebula

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia


Sposób przygotowania:

  • FARSZ GRZYBOWY
  • Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie grzyby umieść na durszlaku i dokładnie je przepłukaj zimną wodą.
  • Grzyby przełóż do garnka, wlej zimną wodę i gotuj przez 1 godzinę na niewielkim ogniu. Niech woda delikatnie pyrka, nie powinna mocno bulgotać. Po ugotowaniu grzyby ponownie opłucz na durszlaku i pozostaw do wystudzenia. Ostudzone posiekaj w drobną kosteczkę.
  • Cebulę obierz z łupiny posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia.
  • Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.
  • CIASTO NA USZKA
  • Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól.
  • Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. W środku kopki mąki wydrąż dołek i stopniowo wlewaj gorący płyn. Dłońmi zarabiaj gładkie, elastyczne i jednolite ciasto (uważając przy tym by nie poparzyć się wrzątkiem!).
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek 4 mm grubości. Kieliszkiem wycinaj małe kółka, do środka których nałóż farsz małą łyżeczką. Ciasto złóż na pół i sklej brzegi, zamykając farsz grzybowy szczelnie w środku pierożka. Teraz zlep ze sobą 2 końce pierożka, najlepiej owijając go wokół palca.
  • Surowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, gotuj 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Uwagi:

  • Surowe uszka z grzybami możesz zamrozić. Mroź je najlepiej przed ugotowaniem, układając na płasko w półce zamrażarki podsypanej mąką. Kiedy już stwardnieją pod wpływem zimna, przełóż je do woreczka na mrożonki. Dzięki takiemu mrożeniu zachowają swój ładny kształt i nie posklejają się.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*