Tradycyjne polskie uszka nadziewane farszem z suszonych grzybów. Uszka grzybowe do barszczu czerwonego, tradycyjna wigilijna potrawa w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto uszek nie zawiera jajka, dzięki czemu powstają niezwykle miękkie maleńkie pierożki. Najlepszy przepis na świąteczne uszka.
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami
50
uszek30
min.9
min.180
kcalUszka z farszem grzybowym. Maleńkie pierożki z grzybami do wigilijnego czerwonego barszczu. Przepis na tradycyjne polskie uszka grzybowe.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA USZKA
400 g 400 mąki pszennej typ 450
1/2 łyżeczki 1/2 drobnej soli
220 ml 220 bardzo gorącej wody
1 łyżeczka 1 oleju rzepakowego
- FARSZ Z GRZYBAMI
70 g 70 suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
1 1 cebula
1 1 łyżka bułki tartej
sól i grubo mielony czarny pieprz
2 łyżki 2 oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
- FARSZ GRZYBOWY
- Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie grzyby umieść na durszlaku i dokładnie je przepłukaj zimną wodą.
- Grzyby przełóż do garnka, wlej zimną wodę i gotuj przez 1 godzinę na niewielkim ogniu. Niech woda delikatnie pyrka, nie powinna mocno bulgotać. Po ugotowaniu grzyby ponownie opłucz na durszlaku i pozostaw do wystudzenia. Ostudzone posiekaj w drobną kosteczkę.
- Cebulę obierz z łupiny posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia.
- Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.
- CIASTO NA USZKA
- Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól.
- Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. W środku kopki mąki wydrąż dołek i stopniowo wlewaj gorący płyn. Dłońmi zarabiaj gładkie, elastyczne i jednolite ciasto (uważając przy tym by nie poparzyć się wrzątkiem!).
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek 4 mm grubości. Kieliszkiem wycinaj małe kółka, do środka których nałóż farsz małą łyżeczką. Ciasto złóż na pół i sklej brzegi, zamykając farsz grzybowy szczelnie w środku pierożka. Teraz zlep ze sobą 2 końce pierożka, najlepiej owijając go wokół palca.
- Surowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, gotuj 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Uwagi:
- Surowe uszka z grzybami możesz zamrozić. Mroź je najlepiej przed ugotowaniem, układając na płasko w półce zamrażarki podsypanej mąką. Kiedy już stwardnieją pod wpływem zimna, przełóż je do woreczka na mrożonki. Dzięki takiemu mrożeniu zachowają swój ładny kształt i nie posklejają się.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Zobacz także:
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybkówCiasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Kaszotto z grzybami leśnymi, kurczakiem i zielonym groszkiem
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz
Proste ciasto na pierogi
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami