Makaron w kremowym sosie z puszystym serkiem twarogowym Tartare Borowikowy Las. Soczyste kawałki kurczaka i grzybowy serek to nowy patent na stworzenie obiadu z makaronem w roli głównej. Serek twarogowy typu Tartare, Almette lub serek z Piątnicy można wykorzystać nie tylko na kanapki. W połączeniu ze śmietanką, na ciepło rozpuszcza się i tworzy wyśmienity sos.
Pierwszy raz gotowałam makaron w specjalistycznym garnku do gotowania makaronu – moim nowym nabytku. Garnki Tescoma z serii Presto są na tyle wysokie, że w całości zmieszczą makaron spaghetti. Zestaw składa się z wysokiego garnka o średnicy 20 centymetrów, odrębnego wkładu z dziurkami do jednoczesnego gotowania i później odcedzania makaronu oraz szklanej pokrywki. Nie jestem miłośniczką wysokich garnków o niewielkiej średnicy, zagotowanie wody w naczyniu o takim kształcie pochłania wiele więcej czasu i energii. W przypadku tego produktu nie było inaczej – po włożeniu do wrzątku długich nitek makaronu spaghetti, zajęło sporo czasu zanim makaron zmięknął i schował się w całości pod powierzchnią wody. Ugotowanie makaronu trwało o wiele dłużej niż w przypadku użycia tradycyjnego garnka. Ponadto po ugotowaniu naczyń do mycia było praktycznie tyle samo po ugotowaniu makaronu, jak w przypadku zwykłego garnka i zwykłego durszlaka.