Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron z borowikowym serkiem Tartare
Makaron z borowikowym serkiem Tartare

Makaron z borowikowym serkiem Tartare

Makaron w kremowym sosie z puszystym serkiem twarogowym Tartare Borowikowy Las. Soczyste kawałki kurczaka i grzybowy serek to nowy patent na stworzenie obiadu z makaronem w roli głównej. Serek twarogowy typu Tartare, Almette lub serek z Piątnicy można wykorzystać nie tylko na kanapki. W połączeniu ze śmietanką, na ciepło rozpuszcza się i tworzy wyśmienity sos.

Makaron w kremowym sosie grzybowym z serka Tartare

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z serka twarogowego Tartare Borowikowy Las. Makaron w grzybowym sosie śmietankowym.

Składniki:

  • 100 g makaronu

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 cebula

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 1 opakowanie serka Tartare borowikowy las

  • garść parmezanu w płatkach

  • sól morska i mielony pieprz

  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente we wrzącej, lekko posolonej wodzie. Filet z piersi kurczaka pokrój w mniejszą kostkę, czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę poszatkuj drobno.
  • Na patelni z olejem rzepakowym zeszklij czosnek i cebulkę. Po chwili dodaj cząstki kurczaka, obsmaż go z każdej strony do ścięcia mięsa. Podsmażone mięso oprósz solą i pieprzem.
  • Dodaj opakowanie kremowego serka borowikowego i śmietankę kremówkę. Podgrzewaj do zagęszczenia i utworzenia jednolitej konsystencji kremowego, śmietankowego sosu.
  • Na patelnię wrzuć ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj oblepiając go borowikowym sosem. Przed podaniem oprósz tartym parmezanem.

Uwagi:

  • Wpis powstał we współpracy ze sklepem z wyposażeniem kuchni Garneczki.pl

Pierwszy raz gotowałam makaron w specjalistycznym garnku do gotowania makaronu – moim nowym nabytku. Garnki Tescoma z serii Presto są na tyle wysokie, że w całości zmieszczą makaron spaghetti. Zestaw składa się z wysokiego garnka o średnicy 20 centymetrów, odrębnego wkładu z dziurkami do jednoczesnego gotowania i później odcedzania makaronu oraz szklanej pokrywki. Nie jestem miłośniczką wysokich garnków o niewielkiej średnicy, zagotowanie wody w naczyniu o takim kształcie pochłania wiele więcej czasu i energii. W przypadku tego produktu nie było inaczej – po włożeniu do wrzątku długich nitek makaronu spaghetti, zajęło sporo czasu zanim makaron zmięknął i schował się w całości pod powierzchnią wody. Ugotowanie makaronu trwało o wiele dłużej niż w przypadku użycia tradycyjnego garnka. Ponadto po ugotowaniu naczyń do mycia było praktycznie tyle samo po ugotowaniu makaronu, jak w przypadku zwykłego garnka i zwykłego durszlaka.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*