Botwinka

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Stosowana do zup, sałatek, potraw duszonych i chłodników. Była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p. n. e. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków z bladoróżowymi nitkami są ogromne. Ze względu na zawartość tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, witamin A, B, C, E i K oraz minerałów zalecana jest jako składnik diety wegetariańskiej.

Zawarty w niej błonnik reguluje nasz apetyt. Jest lekkostrawna i bogata w biotynę co pomaga cerze wyglądać zdrowo. Posiada wiele wartości odżywczych oraz właściwości krwiotwórcze. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed chorobami nowotworowymi jak i układu krążenia. Dzięki witaminom z grupy B ma działanie uspokajające.

Należy gotować ją w dużej ilości wody, którą dobrze jest później odlać. Pomoże to pozbyć się kwasu szczawiowego, który wypłukuje z organizmu niezbędny kościom wapń. Botwiny powinny unikać osoby chore na kamicę nerkową. W roślinie zawarte są szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Posiada również wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest wskazana także dla osób chorych na cukrzycę.

Wybrane przepisy na dania z botwinką