Sezon na botwinkę rozpoczął się, nie mogło więc zabraknąć przepysznej zupy z botwinki. Wbrew pozorom zupa nie przypomina w smaku barszczu, jest łagodna i nie zawiera octu.
Zupa z botwinki z ziemniaczkami jest naprawdę przepyszna. W okresie od maja do lipca pojawia się regularnie na naszym stole.
Botwinka czyli zupa z młodej botwinki i ziemniaków
4
porcje10
min.30
min.45
kcalW sezonie na botwinkę od maja do lipca, zupa z botwinki jest obowiązkowym daniem. Przepyszna zupa z botwinką i ziemniaczkami, bardzo delikatna.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1,5 L 1,5 bulionu jarzynowo – drobiowego
5 5 młodych ziemniaków
1 pęczek 1 botwinki razem z buraczkami
2 łyżki 2 koperku świeżo posiekanego
3 g 3 gęstej śmietany 18 % do zup
sól i pieprz
1 łyżka 1 oleju lub masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i buraczki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Podsmażamy przez chwilę w garnku, na oleju lub maśle klarowanym. Łodyżki oraz listki botwinki również kroimy drobno i odstawiamy na bok, będziemy ich używać w późniejszym etapie.
- Do ziemniaków i buraczków wlewamy gorący bulion. Gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu, do momentu ugotowania się warzyw. Mniej więcej w połowie gotowania zupy dodajemy posiekane łodyżki botwinki oraz listeczki i koperek.
- Pod sam koniec doprawiamy zupę botwinkową do smaku solą i czarnym pieprzem oraz zakłócamy gęstą śmietaną.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku