Strona główna » Botwinka czyli zupa z młodej botwinki i ziemniaków
Botwinka czyli zupa z młodej botwinki i ziemniaków

Botwinka czyli zupa z młodej botwinki i ziemniaków

Sezon na botwinkę rozpoczął się, nie mogło więc zabraknąć przepysznej zupy z botwinki. Wbrew pozorom zupa nie przypomina w smaku barszczu, jest łagodna i nie zawiera octu.

Zupa z botwinki z ziemniaczkami jest naprawdę przepyszna. W okresie od maja do lipca pojawia się regularnie na naszym stole.

Botwinka czyli zupa z młodej botwinki i ziemniaków

5 od 11 osób
Autor: ProstePesto Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwa
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

45

kcal

W sezonie na botwinkę od maja do lipca, zupa z botwinki jest obowiązkowym daniem. Przepyszna zupa z botwinką i ziemniaczkami, bardzo delikatna.

Składniki:

  • 1,5 L bulionu jarzynowo – drobiowego

  • 5 młodych ziemniaków

  • 1 pęczek botwinki razem z buraczkami

  • 2 łyżki koperku świeżo posiekanego

  • 3 g gęstej śmietany 18 % do zup

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i buraczki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Podsmażamy przez chwilę w garnku, na oleju lub maśle klarowanym. Łodyżki oraz listki botwinki również kroimy drobno i odstawiamy na bok, będziemy ich używać w późniejszym etapie.
  • Do ziemniaków i buraczków wlewamy gorący bulion. Gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu, do momentu ugotowania się warzyw. Mniej więcej w połowie gotowania zupy dodajemy posiekane łodyżki botwinki oraz listeczki i koperek.
  • Pod sam koniec doprawiamy zupę botwinkową do smaku solą i czarnym pieprzem oraz zakłócamy gęstą śmietaną.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*