Przepis | Strona główna | Zupy | Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków
Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków

Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków

Chłodnik to zbawienna zupa w trakcie upalnych dni. Nawadnia, gasi pragnienie i jednocześnie jest sycąca. Dlatego z powodzeniem zastąpi obiad w czasie słonecznego lata i orzeźwi nas. Chłodniki można przyrządzać na wiele sposobów, jednak chłodnik z młodej botwinki i buraczków według mnie bije pozostałe na głowę. Subtelnie słodki smak buraczków z pęczka botwinki, nutka czosnku, zielenina w orzeźwiającym połączeniu zsiadłego mleka i kwaśnej śmietanki.

Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem i śmietaną

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: LitewskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

13

min.
Kalorie

70

kcal

Chłodnik Litewski czyli zupa z botwinki podawana w wersji na zimno. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i młodymi polskimi ziemniaczkami.

Składniki:

  • CHŁODNIK LITEWSKI
  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka chłodnego bulionu z samych jarzyn

  • 350 g kefiru lub zsiadłego mleka

  • 350 g gęstej śmietanki 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 ogórki gruntowe

  • 2 ogórki małosolne

  • 1 pęczek koperku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka cukru

  • sól i zmielony pieprz

  • PONADTO DO PODANIA
  • 4 jajka ściółkowe ugotowane na twardo

  • 4 młode ziemniaki

  • garść posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki

  • 4 keksy kwaśnej gęstej śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

  • Łodyżki botwinki opłukaj w wodzie z brudu i ziemi, po czym pokrój drobno (listki mojej botwinki były nie najświeższe, więc usunęłam je). Buraczki z botwinki obierz cienko ze skóry i pokrój w równą kostkę. Cząstki łodyg botwinki i buraczka zalej czystą wodą i chłodnym bulionem. Gotuj przez 10 – 15 minut, dopraw do smaku 1 łyżką cukru, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Ogórki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, koperek poszatkuj. Posiekane składniki przełóż do dużego garnka.
  • Zalej kefirem lub kwaśnym mlekiem, gęstą śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw ostatecznie do smaku solą i pieprzem, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
  • W międzyczasie kiedy chłodnik litewski chłodzi się, ugotuj młode ziemniaki oraz jajka na twardo. Posiekaj też szczypiorek lub cebulkę dymkę. Chłodnik serwuj na zimno z ćwiartkami jajka na twardo, gotowanym ziemniakiem, zieleniną i łezką kwaśnej śmietany.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. co raz cieplej więc chłodniczek można już jeść, a ten kolor jest po prostu obłędny

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image