Przepis | Strona główna | Zupy | Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków
Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków

Chłodnik Litewski z młodej botwinki i buraczków

Chłodnik to zbawienna zupa w trakcie upalnych dni. Nawadnia, gasi pragnienie i jednocześnie jest sycąca. Dlatego z powodzeniem zastąpi obiad w czasie słonecznego lata i orzeźwi nas. Chłodniki można przyrządzać na wiele sposobów, jednak chłodnik z młodej botwinki i buraczków według mnie bije pozostałe na głowę.

Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem i śmietaną

Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem i śmietaną

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: LitewskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Gotowanie

30

min.
Kalorie

70

kcal

Chłodnik Litewski czyli zupa z botwinki podawana w wersji na zimno. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i młodymi polskimi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 700 ml bulionu z samych jarzyn

  • większy pęczek botwinki z buraczkami

  • 300 g kefiru lub zsiadłego mleka

  • 300 g gęstej śmietanki 18%

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 ogórek gruntowy

  • 1 ogórek małosolny

  • kilka gałązek koperku

  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny

  • świeżo zmielony pieprz i sól

  • OPCJONALNIE DO PODANIA
  • jajka ściółkowe ugotowane na twardo

  • młode ziemniaki

  • szczypiorek i koperek

  • gęsta śmietana


Sposób przygotowania:

  • Liście botwinki, łodyżki opłukać i pokroić drobno. Buraczki można uprzednio cienko obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki.
  • Bulion zagotować i wrzucić do niego pokrojone cząstki botwinki i buraczka. Gotować przez 20 minut, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek poszatkować. Dodać do chłodnego wywaru z botwinką.
  • Wlać kefir, gęstą śmietanę i sos z cytryny. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wymieszać dokładnie a następnie schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Chłodnik z botwinką podawać na zimno w miseczkach, najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo oraz młodymi polskimi ziemniakami. Udekorować wedle uznania: koperkiem i keksem gęstej śmietany.

Jeden komentarz

  1. co raz cieplej więc chłodniczek można już jeść, a ten kolor jest po prostu obłędny

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*