Bruschetta to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest grzanką z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele jej wariantów; najczęściej podawana z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Bruschetta to źródło wielu witamin i składników odżywczych.
Używając do stworzenia bruschetty pieczywa pełnoziarnistego dostarczasz swojemu organizmowi błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie. Kolejnym składnikiem bruschetty jest oliwa z oliwek, która obniża poziom ‘’złego’’ cholesterolu oraz zawiera witaminy E i K, a także przeciwutleniające beta karoteny. Zawiera także czosnek, który znany jest z tego, że wzmacnia system odpornościowy. Czosnek może chronić przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego i prawdopodobnie chorobami serca.
Obecne w daniu pomidory są bogatym źródłem witamin A i C. Są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości błonnika, kwasu foliowego i witaminy K. Bruschetta to wyjątkowo prosta, a jednocześnie efektowna przekąska, którą możesz zjeść na kolację albo podać podczas spotkania z przyjaciółmi jako przystawkę.