Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Świeża bagietka zapieczona z masełkiem czosnkowo – ziołowym. Chrupiąca bruschetta zwieńczona salsą ze słonecznych, słodkich pomidorów i świeżej bazylii. Przenieś się do Włoch przyrządzając tą apetyczną przekąskę w ciągu dnia. Prosta zagryzka którą można zajadać na okrągło, polecam spróbować jej także w sezonie grillowym. Zamiast w piekarniku, podpiecz grzanki z masłem na ruszcie grilla, później nałóż na nie sałatkę pomidorową z bazylią.

Chrupiąca bruschetta ze słonecznymi pomidorami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Chrupiąca bagietka zapieczona z masłem czosnkowo – ziołowym, zwieńczona salsą ze słonecznych pomidorów i bazylii.

Składniki:

  • 1 świeża bagietka

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

  • 2 słodkie pomidory

  • 1 łyżka listków bazylii świeżo posiekanych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól morska i zmielony pieprz

  • sos balsamiczny


Sposób przygotowania:

  • Dużą blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Do miseczki przełóż miękkie masło, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli. Masełko wymieszaj widelcem aż połączy się.
  • Świeżą bagietkę pokrój dowolnie na mniejsze części. Każdą kromkę posmaruj przygotowanym masłem z czosnkiem i pietruszką. Poukładaj je na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 – 7 minut, aż grzanki się przyrumienią a masełko na nich roztopi. Nie trzymaj grzanek za długo w piekarniku, żeby nie przypiekły się za bardzo i nie były twarde jak skała.
  • W trakcie podpiekania grzanek przygotuj pomidorową salsę. Oczyść pomidory z gniazd nasiennych, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Krojone pomidorki delikatnie wymieszaj z posiekaną bazylią, oliwą, solą i zmielonym pieprzem.
  • Po wyjęciu bagietki z piekarnika od razu nałóż na nie pomidorową sałatkę, skrop niewielką ilością sosu balsamicznego dla podbicia smaku. Zajadaj najlepiej od razu na ciepło.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Bruschettę możesz przygotować także na grillu. Bagietkę posmarowaną masłem czosnkowo – ziołowym umieść na ruszcie grilla. Po przyrumienieniu zajadaj z salsą pomidorową.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*