Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

Świeża bagietka zapieczona z masełkiem czosnkowo – ziołowym. Chrupiąca bruschetta zwieńczona salsą ze słonecznych, słodkich pomidorów i świeżej bazylii. Przenieś się do Włoch przyrządzając tą apetyczną przekąskę w ciągu dnia. Prosta zagryzka którą można zajadać na okrągło, polecam spróbować jej także w sezonie grillowym. Zamiast w piekarniku, podpiecz grzanki z masłem na ruszcie grilla, później nałóż na nie sałatkę pomidorową z bazylią.

Chrupiąca bruschetta ze słonecznymi pomidorami

Chrupiąca bruschetta ze słonecznymi pomidorami

5 z 1 głos
Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Chrupiąca bagietka zapieczona z masłem czosnkowo – ziołowym, zwieńczona salsą ze słonecznych pomidorów i bazylii.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 świeża bagietka

  • 50 g 50 miękkiego masła

  • 2 2 ząbki czosnku BIO

  • 1 łyżka 1 świeżo posiekanej natki pietruszki

  • 2 2 słodkie pomidory

  • 1 łyżka 1 listków bazylii świeżo posiekanych

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • sól morska i zmielony pieprz

  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

  • Dużą blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Do miseczki przełóż miękkie masło, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli. Masełko wymieszaj widelcem aż połączy się.
  • Świeżą bagietkę pokrój dowolnie na mniejsze części. Każdą kromkę posmaruj przygotowanym masłem z czosnkiem i pietruszką. Poukładaj je na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 – 7 minut, aż grzanki się przyrumienią a masełko na nich roztopi. Nie trzymaj grzanek za długo w piekarniku, żeby nie przypiekły się za bardzo i nie były twarde jak skała.
  • W trakcie podpiekania grzanek przygotuj pomidorową salsę. Oczyść pomidory z gniazd nasiennych, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Krojone pomidorki delikatnie wymieszaj z posiekaną bazylią, oliwą, solą i zmielonym pieprzem.
  • Po wyjęciu bagietki z piekarnika od razu nałóż na nie pomidorową sałatkę, skrop niewielką ilością sosu balsamicznego dla podbicia smaku. Zajadaj najlepiej od razu na ciepło.

Uwagi:

  • Bruschettę możesz przygotować także na grillu. Bagietkę posmarowaną masłem czosnkowo – ziołowym umieść na ruszcie grilla. Po przyrumienieniu zajadaj z salsą pomidorową.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*