Bruschetta po polsku czyli grzanki śniadaniowe

Bruschetta z szynką parmeńską grzanki

Dla odmiany inspiracja śniadaniowa w postaci chrupiących grzanek z piekarnika. Grzanki można przygotować praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, nawet jeśli nie jest pierwszej świeżości. Przygotowujemy je podobnie jak zwykłe kanapki, ale przypiekamy kilka minut w piekarniku. Efekt jest pyszny!

Bruschetta z szynką parmeńską grzanki

Bruschetta z szynką parmeńską grzanki

5 z 13 głosów
Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

145

kcal

Chrupiące grzanki z pieczywa zapiekane w piekarniku. Bruschetta po polsku. Alternatywa dla zwykłych kanapek i tostów. Pyszne śniadanie w kilka minut.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 kromek 8 pieczywa

  • kilka plasterków szynki parmeńskiej

  • 1 1 pomidor malinowy

  • Tarta mozzarella

  • Masło do posmarowania kromek

  • Czarny pieprz i sól morska

  • OPCJONALNIE DO PODANIA
  • Sos pomidorowy

  • Oliwa smakowa

Sposób przygotowania:

  • Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą masła. Na wierz układamy pokrojoną szynkę parmeńską, kawałeczki pomidora i posypujemy tartym serem mozzarella (nie tym z zalewy).
  • Wkładamy na 7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, do lekkiego przyrumienienia,
  • Podajemy na gorąco. Można lekko przyprawić solą i pieprzem oraz podawać polane sosem pomidorowym lub oliwą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*