Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Bruschetta z szynką parmeńską grzanki
Bruschetta po polsku czyli grzanki śniadaniowe

Bruschetta z szynką parmeńską grzanki

Dla odmiany inspiracja śniadaniowa w postaci chrupiących grzanek z piekarnika. Grzanki można przygotować praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, nawet jeśli nie jest pierwszej świeżości. Przygotowujemy je podobnie jak zwykłe kanapki, ale przypiekamy kilka minut w piekarniku. Efekt jest pyszny!

Bruschetta z szynką parmeńską grzanki

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

145

kcal

Chrupiące grzanki z pieczywa zapiekane w piekarniku. Bruschetta po polsku. Alternatywa dla zwykłych kanapek i tostów. Pyszne śniadanie w kilka minut.

Składniki:

  • 8 kromek pieczywa

  • kilka plasterków szynki parmeńskiej

  • 1 pomidor malinowy

  • Tarta mozzarella

  • Masło do posmarowania kromek

  • Czarny pieprz i sól morska

  • OPCJONALNIE DO PODANIA
  • Sos pomidorowy

  • Oliwa smakowa

Sposób przygotowania:

  • Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą masła. Na wierz układamy pokrojoną szynkę parmeńską, kawałeczki pomidora i posypujemy tartym serem mozzarella (nie tym z zalewy).
  • Wkładamy na 7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, do lekkiego przyrumienienia,
  • Podajemy na gorąco. Można lekko przyprawić solą i pieprzem oraz podawać polane sosem pomidorowym lub oliwą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*