Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi
Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi

Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi

Prawdziwa włoska bruschetta to chrupiąca bagietka z salsą z pomidorów pachnących słońcem. Doskonała przekąska w ciągu dnia oraz wspaniała przystawka w trakcie spotkania z bliskimi. Wielką rolę odgrywa gatunek oraz jakość pomidora i czosnku.

Należy również zwrócić uwagę aby salsę z pomidorów, a także całe grzanki przygotować bezpośrednio przed podaniem. To zagwarantuje świeżość i najwyższą jakość.

Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

170

kcal

Czosnkowe pieczywo z salsą z pomidorów malinowych. Doskonała przekąska oraz przystawka. Chrupkość grzanki z delikatnością pomidorów z dodatkiem oliwy.

Składniki:

  • 1 świeża bagietka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pomidory malinowe

  • 1/2 białej cebuli

  • kilka listków świeżej bazylii

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Świeżą bagietkę pokroić na kromki grubości 2 cm. Następnie ułożyć na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego piekarnika na 7 minut – do lekkiego przyrumienienia pieczywa.
  • Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Smarujemy nim delikatnie kromki gorącego pieczywa.
  • Pomidory należy sparzyć wrzątkiem przez kilka sekund i obrać ze skórki. Pokroić na drobne kawałeczki, cebulę posiekać w kostkę, świeżą bazylię poszatkować. Składniki przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i zalać oliwą. Wymieszać delikatnie a następnie nałożyć na czosnkowe pieczywo. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, by pieczywo nie zmiękło od pomidorów.

3 komentarze

  1. serwujemy te grzanki podczas każdego przyjęcia bo zawsze się sprawdzają goście chętnie sięgają po nie

  2. włoskawielbicielka

    świetne grzanki na przekąskę albo jako dodatek do zupy krem

  3. Jak prawdziwa włoska przekąska, pycha

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*