Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Wyróżnia się żółto-brązową barwą i lekko orzechowym smakiem i zapachem. Jest bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty.
Zawiera witaminę A, E i K, witaminy z grupy B oraz sole mineralne m. in. cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Odpowiada za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie krwi, chroni przed zawałem, reguluje poziom wapnia, reguluje napięcie mięśniowe, poprawia nastrój, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, wspomaga leczenie anemii oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na to, że posiada niski indeks glikemiczny, mogą po nią sięgać osoby chore na cukrzycę.
Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzi się jako podstawa sałatek lub jako składnik przystawek. Można ją łączyć z mięsem i warzywami. Coraz częściej zastępuje w daniach obiadowych ziemniaki czy makaron.