Przepis | Strona główna | Kuchnia Arabska | Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur
Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur

Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur

Sałatka tabbouleh z natką pietruszki i kaszą bulgur, to potrawa kuchni arabskiej. Charakterystyczna dla kuchni libańskiej. Sałatka jest orzeźwiająca za sprawą świeżej zieleniny oraz kwaśnego sosu z cytrusów. Dlatego cieszy się zainteresowaniem podczas upalnych dni.

Ponadto tabbouleh można serwować jako dodatek do dań głównych zawierających mięso lub jako samodzielną przekąskę.

Sałatka tabbouleh według libańskiego przepisu

Sałatka tabbouleh według libańskiego przepisu

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: LibańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Sałatka Tabbouleh według przepisu kuchni libańskiej. Zdrowa sałatka z natki pietruszki, świeżej mięty i kaszy bulgur z orzeźwiającym cytrusowym sosem.

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur

  • 2 dorodne pomidory

  • 2 ogórki gruntowe

  • 1 cebulka szalotka

  • 1/2 zielonej papryki

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 10 listków świeżej mięty

  • DODATKOWO
  • kilka gałązek szczypiorku lub cebuli dymki

  • kilka liści sałaty rzymskiej

  • 1 cytryna BIO

  • 1 limonka

  • 50 ml oliwy

  • szczypta cynamonu, mielonego imbiru, mielonego kuminu

  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli, według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzić i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
  • Pomidory, ogórki gruntowe najpierw obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Paprykę, cebulę szalotkę oraz listki mięty i natki pietruszki szatkujemy drobno.
  • Ostudzoną kaszę przekładamy do misy wraz z pokrojonymi warzywami i zieleniną. Dodajemy oliwę, sok świeżo wyciśnięty z cytryny oraz przyprawy. Sałatkę dokładnie mieszamy.
  • Na spodzie mniejszych misek sałatkowych układamy liście sałaty rzymskiej, na które nakładamy porcje sałatki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub dymką i plasterkami limonki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*