Przepis | Strona główna | Dania główne | Faszerowana cukinia z kurczakiem i serem
Faszerowana cukinia zapieczona w piekarniku

Faszerowana cukinia z kurczakiem i serem

Wyjątkowa faszerowana cukinia pieczona w piekarniku. Nadzienie z drobno pokrojonym kurczakiem, zieloną papryką i ciągnącym się żółtym serem.

Wszystkim dobrze znana faszerowana papryka, niekiedy może okazać się nudnym i monotonnym pomysłem obiadowym. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, przygotuj nadziewaną cukinię. Obiad lekki, delikatny, jednocześnie sycący za sprawą kaszy i mięsa kurczaka.

Cukinia faszerowana warzywami i kurczakiem pieczona w piekarniku

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

135

kcal

Cukinie faszerowane kurczakiem, papryką i kaszą bulgur. Zapieczone w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. Lekkie danie obiadowe z nadziewaną cukinią.

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości

  • 200 g fileta z piersi kurczaka

  • 1 woreczek kaszy bulgur

  • 20 dag sera żółtego mozzarella

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta cebula

  • sól, mielony pieprz, suszone zioła

  • 50 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostudź.
  • Mięso z piersi kurczaka pokrój w bardzo drobną kostkę. Oprósz solą, czarnym pieprzem i mieszanką suszonych ziół. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszaj i pozostaw w marynacie na 30 minut.
  • Cebulę i paprykę poszatkuj drobno. Warzywa oraz kawałki kurczaka podsmaż do miękkości na rozgrzanej patelni. Pozostaw do przestudzenia.
  • Cukinie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na połówki. Łyżką wydrąż ze środka miąższ z pesteczkami, tworząc miejsce do faszerowania.
  • Ser żółty typu mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokrój na plasterki lub przekrój na połówki.
  • Smażonego kurczaka z papryką i cebulką wymieszaj z kaszą bulgur, tartym serem i miąższem wydrążonym z cukinii. Dopraw delikatnie do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem nadziej połówki cukinii. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*