Przepis | Strona główna | Dania główne | Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką
Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką

Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką

Soczyste polędwiczki z kurczaka duszone w sosie śmietanowym z porami i cebulą dymką. Obiad przygotujesz szybko i bez zbędnych ceregieli. Danie smacznie komponuje się z tradycyjnym ryżem lub kaszą.

Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką

Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Soczyste polędwiczki kurczaka marynowane w rozmarynie, z sosem porowym z cebulą dymką. Podane z mieszanką kaszy bulgur i zielonej soczewicy.

Składniki:

  • POLĘDWICZKI MARYNOWANE W ZIOŁACH
  • 300 g polędwiczek kurczaka

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej

  • SOS Z POREM I DYMKĄ
  • 2 pory

  • 1 cebula dymka (cebula + szczypior)

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 woreczki kaszy bulgur

  • zielonej soczewicy


Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do misy w której będziesz marynować mięso z ziołami.
  • Dodaj pokrojone gałązki rozmarynu, przyprawę bałkańską i oliwę. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut, by mięso przesiąknęło zapachem ziół.
  • Por oraz cebulę dymkę pokrój w cienkie plastry. Duś na niewielkiej ilości oleju, do miękkości.
  • Dodaj śmietankę 30 %, sól i pieprz. Podgrzewaj jeszcze chwilę, by zredukować nadmiar płynu.
  • Do duszonych porów, dymki i śmietanki dodaj kawałki kurczaka. Obsmaż do momentu aż mięso kurczaka się zetnie, nie za długo, by nie stało się suche. Możesz ponownie doprawić niewielką ilością soli morskiej.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Danie serwuj z mieszanką zielonej soczewicy i kaszy bulgur lub tradycyjne z ryżem. Zieloną soczewicę gotuj 20 minut, natomiast kaszę bulgur 15 minut. Możesz ugotować je w tym samym garnku, w tej samej posolonej wodzie.

Jeden komentarz

  1. bardzo aromatyczny obiad – soczewicę z kaszą jadłam po raz pierwszy i bardzo przekonałam się do nich

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*