Bułka

Bułka to odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego. Czasem może być posypana mąką, makiem, sezamem, innymi ziarnami lub kruszonką, może też zawierać słodkie nadzienie. Najbardziej popularne, wybierane na co dzień są bułki pszenne.

Zaliczamy do nich kajzerki, bagietki, bułki wrocławskie czy ciabatty. Wprawdzie każda z tych bułek jest inna i różni się nie tylko wyglądem, to zasadniczo mają podobny skład. Do wypieku wszystkich, używana jest biała oczyszczona mąka pszenna oraz drożdże. Takie bułki są lekkie, miękkie i puszyste. Niestety szybko wysychają, zwłaszcza w suchym miejscu. Bułki pszenne, są lekkostrawne, ale na krótko pozostawiają uczucie sytości. Chociaż, nie zawierają wielu składników, są dość kaloryczne. Ze względu na rodzaj mąki, używany do ich wypieku, nie są uważane za zdrowe, dodatkowo zawierają też dużo glutenu.

To po prostu źródło węglowodanów, ale tych złych, które na krótko dodają nam energii, nie wnosząc nic poza tym. Między innymi dlatego, tego typu bułki nie są polecane dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Większość bułek, możemy zjeść same, wykorzystać jako bazę do kanapki czy dodatek do innego posiłku, np. bigosu.

Przepisy z bułkami: