Przepis | Strona główna | Dania główne | Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy

Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy

Domowe burgery po polsku. Polskie burgery z kotletem schabowym schowanym w świeżej pszennej bułce, z masłem koperkowym i odrobiną wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter fast fooda.

Od razu wywołuje u mnie miłe skojarzenia z wycieczkami za czasów szkolnych i tornistrem wypełnionym kanapkami z kotletami. Żmudne wycieczki po górach wymagały zastrzyków energii, takie kanapki pomagały uzupełnić zapasy utraconych sił.

Burgery po polsku z kotletem schabowym, sałatą i koperkowym sosem

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

burgery
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Polskie burgery z tradycyjnym kotletem schabowym, serem tostowym, sałatą i masłem koperkowym. Świeże bułki pszenne z panierowanym kotletem.

Składniki:

  • KOTLETY SCHABOWE W PANIERCE
  • 4 plastry schabu wieprzowego bez kości

  • sól

  • mąka pszenna

  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka

  • miałka bułka tarta

  • smalec lub olej rzepakowy

  • POLSKIE BURGERY
  • 4 świeże bułki pszenne

  • 4 plasterki sera tostowego Hochland

  • liście sałaty ozdobnej

  • 40 g miękkiego masła

  • garść świeżo posiekanego koperku

  • 40 g majonezu Kielecki

Sposób przygotowania:

  • KOTLETY SCHABOWE
  • Pojedyncze plastry schabu ułóż na drewnianej desce, okryj foliowym woreczkiem lub przezroczystą folią spożywczą i cienko rozbij młotkiem do kotletów.
  • Oprósz mięso z obu stron niewielką ilością soli. Panieruj kolejno: w mące pszennej, rozbełtanym jajku z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem (lub olejem rzepakowym, wedle uznania).
  • POLSKIE BURGERY
  • Świeże bułki przekrój płasko na połówki. Zarówno spód jak i górę przesmaruj masłem koperkowym (miękkie masło rozmieszane z posiekanym koperkiem).
  • Na spód każdej bułki posmarowanej masłem połóż usmażonego kotleta schabowego (najlepiej gdy kotlet jest świeżo upieczony, jeszcze ciepły). Następnie plasterek sera tostowego i świeżą sałatę.
  • Wierzch posmaruj warstewką majonezu i przykryj drugą połówką bułki z masłem koperkowym.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Patent na kanapkę mamy, który nigdy się nie znudzi. Sos koperkowy pysznie urozmaicił bułki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image