Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Nadziewana zapiekanka z serem i szynką
Nadziewana zapiekanka z serem i szynką

Nadziewana zapiekanka z serem i szynką

Do tego efektownego pomysłu zainspirowały mnie słynne bagietki z masłem czosnkowym lub ziołowym, dostępne w piekarni Lidla czy na dziale wypieków Kauflandu. Swego czasu codziennie zajadałam taką chrupiącą bagietkę na śniadanie lub przekąskę w pracy, była to moja szybka metoda na głoda (niekoniecznie zdrowa i wartościowa). Postanowiłam ulepszyć tamtą już pyszną bagietkę poprzez dodanie do niej sera i szynki i zapieczenie jej na gorąco. W ten oto sposób powstało coś coś de luxe, dla odmiany od tradycyjnej kanapki z szynką.

Do poniższego przepisu możesz użyć zwykłej, suchej bagietki lub bułki paryskiej, w przypadku tego pieczywa dobrze jest posmarować przecięte wnętrza miękkim masłem. Bardzo smacznie sprawdzi się masełko pietruszkowe, czosnkowe lub gotowa już Osełeczka Górska ze szczypiorkiem firmy Sobik. Zamiast suchej bagietki możesz użyć gotowej bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym, tych z Lidla o których wspominałam powyżej.

Pieczona bagietka wypełniona serem i szynką

Pieczona bagietka wypełniona serem i szynką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

320

kcal

Efektowne śniadanie w kilka chwil. Zapiekanka z bułki paryskiej lub bagietki nadziewana plastrami szynki i sera na gorąco z piekarnika.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 zwykła bagietka, bułka paryska lub bagietka z masłem ziołowym (np. z Lidla)

  • plasterki szynki dobrej jakości

  • grube plastry żółtego łatwo topiącego się

  • masła Osełeczki Górskiej ze szczypiorkiem lub zwykłego miękkiego masła

  • pomidorki koktajlowe


Sposób przygotowania:

  • Bagietkę ponacinaj głęboko nożem co mniej więcej 1 centymetr. Każde zagłębienie przesmaruj cienko masłem, dzięki czemu upieczona zapiekanka nie będzie taka sucha i mdła. Jeśli używasz bagietki która jest już ponacinana i ma w sobie masełko czosnkowe lub ziołowe, nie musisz dodawać więcej masła.
  • W przygotowane zagłębienia wkładaj na zmianę zrolowany lub złożony na pół plasterek ulubionej szynki oraz grubszy plaster sera. Najlepiej sięgnij po ser żółty o łatwej topliwości, np. żółtą mozzarellę lub zwykłą goudę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni na grzanie góra, dół. Bagietkę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz przez 10 – 12 minut, aż nabierze chrupkości a ser żółty przyjemnie się rozpłynie i zacznie wyciekać boczkami.
  • Nadziewaną zapiekankę podziel na oddzielne porcje, polej ketchupem. Podawaj do niej lekką sałatkę lub na szybko garść pomidorków koktajlowych.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*