Chałka to w kuchni polskiej słodkie, w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Chałka zwana jest też czasem plecionką albo kukiełką. Idealnie pasuje do śniadania: do masła, do dżemu i do tostów francuskich.
Świetnie może zastąpić słodki dodatek do kawy czy herbaty. Chałkę po polsku przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, cukru, drożdży, wody i soli. Ma ona owalny kształt z zaplecionym warkoczem na górze, który przyjmuje złotą barwę, co jest efektem posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika roztrzepanymi jajkami. Wierzch z kolei posypuje się kruszonką. Chałka , choć niewątpliwie jest bardzo smaczna, nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie, a to dlatego, że jest to produkt wysokokaloryczny.
Spożywania jej powinny unikać osoby z nadwagą i otyłością lub będące na diecie odchudzającej. Zrezygnować z niej powinny też osoby z cukrzycą, gdyż jest produktem o bardzo wysokiej zawartości węglowodanów.