Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Słodka chałka z maślaną kruszonką
Słodka chałka z maślaną kruszonką

Słodka chałka z maślaną kruszonką

Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao.

Słodka chałka z maślaną kruszonką

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

2

chałki
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

300

kcal

Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ
  • 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 80 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 450 g mąki pszennej typ 450

  • 2 jajka z chowu ekologicznego

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • MAŚLANA KRUSZONKA
  • 30 g schłodzonego masła

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 1 roztrzepane jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki czarnego maku

Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj płyn do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
  • Do misy przesiej przez sito pozostałą część mąki, wsyp resztę cukru oraz sól. Wbij jajka i stopniowo wlewaj aktywny drożdżowy zaczyn oraz płynne masło. Zarabiaj dłońmi ciasto około 10 minut, jeśli jest bardzo klejące dosyp niewielką ilość mąki. Dobrze zarobione ciasto o odpowiednich proporcjach, powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni.
  • Przygotowane ciasto oprósz delikatnie mąką, okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto dłońmi. Podziel ciasto na połowę, a każdą połowę na 3 równe części o tej samej wadze (około 150 g każda), najlepiej posługując się wagą kuchenną. Równe części zapewnią równe, ładnie prezentujące się warkocze chałki.
  • Z ciasta przygotuj 2 chałki, do każdego warkocza chałki wykorzystaj 3 kawałki ciasta. Z ciasta uformuj cienkie wałki jednakowej długości i złóż je splatając w warkocz. Początek i koniec warkocza sklej ze sobą i podwiń delikatnie pod spód.
  • Tak przygotowane chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • KRUSZONKA
  • W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, pędzelkiem zanurzonym w mieszance przesmaruj drożdżówki.
  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier. Zagnieć dłońmi kształtując grudkowatą, sypką kruszonkę. Krusząc kruszonkę w dłoniach, posyp chałkę. Całość obsyp jeszcze czarnym makiem.
  • Blaszkę ze słodkimi chałkami wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Odpowiednio upieczone powinny nabrać złocistego, lekko rumianego koloru.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Chałka najlepiej smakuje z miodem lub marmoladą owocową, podana ze szklanką ciepłego mleka.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image