Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao.
Słodka chałka z maślaną kruszonką
2
chałki20
min.25
min.300
kcalSłodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ
200 ml 200 ciepłego (nie gorącego!) mleka
20 g 20 świeżych drożdży
80 g 80 masła roztopionego, ostudzonego
450 g 450 mąki pszennej typ 450
2 2 jajka z chowu ekologicznego
1/3 łyżeczki 1/3 soli
3 łyżki 3 zwykłego cukru
- MAŚLANA KRUSZONKA
30 g 30 schłodzonego masła
4 czubate łyżki 4 mąki pszennej
2 czubate łyżki 2 cukru pudru
1 1 roztrzepane jajko
2 łyżki 2 mleka
2 łyżki 2 czarnego maku
Sposób przygotowania:
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj płyn do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
- Do misy przesiej przez sito pozostałą część mąki, wsyp resztę cukru oraz sól. Wbij jajka i stopniowo wlewaj aktywny drożdżowy zaczyn oraz płynne masło. Zarabiaj dłońmi ciasto około 10 minut, jeśli jest bardzo klejące dosyp niewielką ilość mąki. Dobrze zarobione ciasto o odpowiednich proporcjach, powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni.
- Przygotowane ciasto oprósz delikatnie mąką, okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto dłońmi. Podziel ciasto na połowę, a każdą połowę na 3 równe części o tej samej wadze (około 150 g każda), najlepiej posługując się wagą kuchenną. Równe części zapewnią równe, ładnie prezentujące się warkocze chałki.
- Z ciasta przygotuj 2 chałki, do każdego warkocza chałki wykorzystaj 3 kawałki ciasta. Z ciasta uformuj cienkie wałki jednakowej długości i złóż je splatając w warkocz. Początek i koniec warkocza sklej ze sobą i podwiń delikatnie pod spód.
- Tak przygotowane chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- KRUSZONKA
- W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, pędzelkiem zanurzonym w mieszance przesmaruj drożdżówki.
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier. Zagnieć dłońmi kształtując grudkowatą, sypką kruszonkę. Krusząc kruszonkę w dłoniach, posyp chałkę. Całość obsyp jeszcze czarnym makiem.
- Blaszkę ze słodkimi chałkami wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Odpowiednio upieczone powinny nabrać złocistego, lekko rumianego koloru.
Uwagi:
- Chałka najlepiej smakuje z miodem lub marmoladą owocową, podana ze szklanką ciepłego mleka.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizzeWyjątkowe ciasto marchewkowe
Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
Pyszne ciasto ze śliwkami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką