Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Słodka chałka z maślaną kruszonką
Słodka chałka z maślaną kruszonką

Słodka chałka z maślaną kruszonką

Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao.

Słodka chałka z maślaną kruszonką

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

2

chałki
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

300

kcal

Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ
  • 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 80 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 450 g mąki pszennej typ 450

  • 2 jajka z chowu ekologicznego

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • MAŚLANA KRUSZONKA
  • 30 g schłodzonego masła

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 1 roztrzepane jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki czarnego maku


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj płyn do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
  • Do misy przesiej przez sito pozostałą część mąki, wsyp resztę cukru oraz sól. Wbij jajka i stopniowo wlewaj aktywny drożdżowy zaczyn oraz płynne masło. Zarabiaj dłońmi ciasto około 10 minut, jeśli jest bardzo klejące dosyp niewielką ilość mąki. Dobrze zarobione ciasto o odpowiednich proporcjach, powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni.
  • Przygotowane ciasto oprósz delikatnie mąką, okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto dłońmi. Podziel ciasto na połowę, a każdą połowę na 3 równe części o tej samej wadze (około 150 g każda), najlepiej posługując się wagą kuchenną. Równe części zapewnią równe, ładnie prezentujące się warkocze chałki.
  • Z ciasta przygotuj 2 chałki, do każdego warkocza chałki wykorzystaj 3 kawałki ciasta. Z ciasta uformuj cienkie wałki jednakowej długości i złóż je splatając w warkocz. Początek i koniec warkocza sklej ze sobą i podwiń delikatnie pod spód.
  • Tak przygotowane chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • KRUSZONKA
  • W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, pędzelkiem zanurzonym w mieszance przesmaruj drożdżówki.
  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier. Zagnieć dłońmi kształtując grudkowatą, sypką kruszonkę. Krusząc kruszonkę w dłoniach, posyp chałkę. Całość obsyp jeszcze czarnym makiem.
  • Blaszkę ze słodkimi chałkami wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Odpowiednio upieczone powinny nabrać złocistego, lekko rumianego koloru.

Uwagi:

  • Chałka najlepiej smakuje z miodem lub marmoladą owocową, podana ze szklanką ciepłego mleka.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*