Cheddar

Cheddar to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Pochodzi z angielskiego regionu Somerset, położonego na południowo-zachodnim krańcu wyspy.

Ser cheddar zawiera ok. 25% tłuszczu. Produkuje się go przez wielokrotne tłoczenie kożucha powstałego na mleku, cięcie go, mieszanie i odciskanie, tak aby pozbyć się maksymalnej ilości serwatki. Pochodzi z angielskiego regionu Somerset, położonego na południowo-zachodnim krańcu wyspy. Ma żółtopomarańczową barwę, smak ostry, lekko kwaskowy oraz orzechowy. Cheddar jest produkowany w kształcie walców. Zawiera białko, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, witaminy A i E, witaminy z grupy B oraz fosfor, wapń, cynk, jod, selen, sód i żelazo. Zapobiega krzywicy u dzieci i miażdżycy u dorosłych, bierze udział w regeneracji mięśni, zwiększa odporność, zapobiega anemii oraz korzystnie wpływa na skórę i drogi oddechowe.

Ser cheddar, to jeden z najchętniej używanych serów do dań na ciepło, m. in. tostów, zapiekanek i makaronów. Można spożywać go również na zimno jako dodatek do wina i owoców.

Do czego dajemy ser cheddar?