Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni
Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni

Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni

Uwielbiam przepis od pierwszego kęsa puchatej, świeżo upieczonej bułki. Bułeczki z drożdżowego ciasta na pizzę, pieczone w naczyniu żaroodpornym z dipem 4 sery. Pomimo serowego sosu, całość jest przyjemna i nietłusta. Dodatek dobrego jakościowo salami pepperoni uzupełnia całość.

Przepis może wydawać się pracochłonny, jednak przy nabraniu wprawy robi się praktycznie sam. Po zarobieniu ciasta pizzowego, ciasto drożdżowe wyrasta samo przez 60 minut. Dip serowy polega na starciu na tarce różnych rodzaju sera i ich wymieszaniu z kremową bazą Philadelphia. Wbrew pozorom nie ma dużego bałaganu.

Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni

5 od 21 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

12

bułek
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Odrywane bułeczki z ciasta pizzowego pieczone z dipem 4 sery i salami pepperoni. Puchate bułki z sosem serowym.

Składniki:

  • BUŁECZKI PIZZOWE
  • 300 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • 25 ml ciepłego mleka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • DIP SEROWY 4 SERY
  • 1 opakowanie kremowego serka Philadelphia

  • 50 g żółtej mozzarelli

  • 50 g sera cheddar

  • 30 g grana padano

  • 15 plasterków salami pepperoni

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego, mały

  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

  • OLIWA SMAKOWA
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego, malutki

  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

  • 1 łyżka tartego parmezanu


Sposób przygotowania:

  • BUŁECZKI PIZZOWE
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Zaczyn wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, dla uaktywnienia drożdży.
  • Mąkę przesiej przez sito do misy, wymieszaj z łyżeczką soli morskiej. W kopce suchych składników uformuj dołek i wlewaj do niego stopniowo letnią wodę i aktywny drożdżowy zaczyn.
  • Ciasto wyrabiaj ręcznie przez mniej więcej 10 minut. Możesz wyłożyć je z misy na blat kuchenny i dalej ugniatać, będzie łatwiej. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Układaj je w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym cienką warstwą oliwy z oliwek. Bułeczki ułóż wzdłuż zewnętrznych brzegów naczynia, w środku zostaw miejsce na sos serowy.
  • Formę z bułeczkami nakryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę.
  • DIP SEROWY 4 SERY
  • Parmezan, żółtą mozzarellę i cheddar zetrzyj na tarle o grubych oczkach. Plastry salami pepperoni pokrój w cienkie paski. Tarte sery i pepperoni wymieszaj w misce z serkiem Philadelphia.
  • Do dipu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane oregano. Opcjonalnie, wedle uznania możesz doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
  • Kiedy ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie, dip 4 sery wyłóż na środek formy żaroodpornej.
  • OLIWA SMAKOWA
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z drobno pokrojonym czosnkiem i poszatkowanym oregano.
  • Za pomocą silikonowego pędzelka zanurzonego w smakowej oliwie, przesmaruj wierzch wyrośniętych bułek.
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20 minut. Bułeczki powinny nabrać rumianego odcienia.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. 4 sery i pepperoni czego chcieć więcej

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*