Poniżej znajdziesz pomysł na rozkoszne francuskie śniadanie, które zyskało wielu miłośników na całym świecie. Chrupiące grzanki wiejskiego pieczywa skąpane w sosie beszamelowym, z szynką, cheddarem i jajem na twardo. Gorące śniadanie prosto z piekarnika, zwieńczone jajem sadzonym z półpłynnym żółtkiem. Do grzanek świetnie sprawdzi się garstka chrupiących sałat skropiona sosem vinegret oraz ulubiona kawa.
Francuskie grzanki z beszamelem i jajkiem sadzonym
2
porcje20
min.15
min.260
kcalSłynne francuskie pieczone tosty z beszamelem i jajkiem sadzonym. Śniadaniowe chrupiące grzanki skąpane w beszamelu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 duże kromki 4 wiejskiego chleba
4 łyżki 4 tartego sera cheddar gruyere
4 plastry 4 szynki dobrej jakości
1 łyżeczka 1 miękkiego masła
1 łyżeczka 1 musztardy dijon
2 2 jajka ściółkowe
1 łyżka 1 oleju rzepakowego
- BESZAMEL
2 łyżki 2 masła
2 łyżki 2 mąki pszennej
350 ml 350 mleka
1 łyżeczka 1 mielonej gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- SOS BESZAMELOWY
- W niewielkim rondelku rozpuść masło. Na płynne masło wsyp mąkę, podgrzewaj mieszając przez 2 minuty aż mąką się sparzy i stworzy z masłem jednolitą strukturę.
- Do zasmażki wlej mleko, podgrzewaj i mieszaj rózgą kuchenną aż uzyskasz zagęszczoną budyniową konsystencję. Proces gęstnienia beszamelu może potrwać do 10 minut, aż mleko uzyska odpowiednią temperaturę. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i mielonym pieprzem.
- GRZANKI CROQUE MADAME
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni grzanie góra dół. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, będzie potrzebna do upieczenia grzanek.
- Kromki pieczywa posmaruj z jednej strony masłem i wstaw na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Chlebek powinien nabrać odrobinę chrupkości. Grzanki wyjmij z piecyka, ale nie wyłączaj piekarnika gdyż będzie jeszcze potrzebny.
- 2 przygotowane grzanki posmaruj po wewnętrznej stronie musztardą dijon, następnie ułóż po 2 plasterki szynki. Wylej połowę sosu beszamelowego i od góry przykryj 2 grzanką tworząc coś w rodzaju tosta. Na wierzch wylej resztę beszamelu i posyp tartym cheddarem. Podwójne grzanki ponownie wstaw do wciąż grzejącego piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i usmaż 2 jaja sadzone. Postaraj się by białko było ścięte, a żółtko pozostało nieco płynne. Jajka sadzone ułóż na upieczonych, rumianych grzankach.
Uwagi:
- Tosty Croque Madame najlepiej smakują w porze śniadaniowej z ulubioną kawą, podane z lekką sałatką skąpaną w sosie vinegret.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Tosty francuskie ze słodkiej chałkiBruschetta z szynką parmeńską grzanki
Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku
Tosty z ricottą, brzoskwinią i balsamiczną glazurą
Parówki z serem w cieście francuskim
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą