Chleb pszenny

Chleb pszenny jest to najbardziej rozpowszechniony gatunek pieczywa pszennego. Zwykle powstaje z mąki pszennej z dodatkiem drożdży (na zakwasie) i czasami niewielkiej ilości cukru. Ma mało błonnika , który daje uczucie sytości i zapobiega atakom głodu.

Właśnie dlatego po zjedzeniu kanapki przygotowanej na takim pieczywie szybko możemy ponownie czuć się głodni. Jest on jednak polecany osobom z wrzodami i problemami z żołądkiem, ponieważ jest lekkostrawny. Jest wyrośnięty i puszysty, ma lekką konsystencję i neutralny smak, który pasuje zarówno do wytrawnych (np. wędliny, sery) jak i słodkich (np. dżemy, miód) dodatków. Jest za to lekkostrawny, dlatego często poleca się go osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego.

Chleb pszenny nie jest niezdrowy i posiada sobie tylko właściwe zalety: nie obciąża przewodu pokarmowego, charakteryzuje go miękkość i puszystość oraz ma neutralny smak. Chleb pszenny występuje też z różnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, zielone oliwki oraz ziarna słonecznika.

Przepis na chleb pszenny: