Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Miseczki chlebowe na żurek w chlebie
Miseczki chlebowe na żurek w chlebie

Miseczki chlebowe na żurek w chlebie

Dbając o wszelkie detale podczas zbliżających się świąt wielkanocnych i chcąc uczynić je wyjątkowymi, warto zadbać o drobne detale. Tego roku 2021 święta nie mogą być takie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie możemy się nawzajem odwiedzać, zjeść wielkanocnego śniadania w szerszym gronie, całe święta zapowiadają się ubogo i “mało świątecznie”. Zmieńmy to nastawienie! Zadbajmy o drobnostki, takie jak zasianie rzeżuszki czy zdobienie pisanek, chociażby mocząc je w łupinach cebuli. Kolejną naszą propozycją jest serwowanie żurku w miseczkach chlebowych, zamiast standardowo w głębokich talerzach do zupy. To nada wyjątkowości świątecznym chwilom i pozwoli nam na nieco więcej uśmiechu.

Maleńkie chlebki do podawania żurku przygotujesz z mąki pszennej, świeżych drożdży i kilku innych dodatków, które z pewnością masz w swojej kuchni, czy spiżarni. Chlebki są chrupiące, mają wypieczoną rumianą skórkę i pomieszczą porcję żurku udekorowanego białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Po zjedzeniu wielkanocnej zupy, miseczki możesz schrupać ze smakiem gdyż z powodzeniem nadają się do jedzenia. To przecież najzwyklejszy chleb, tylko w wersji mini.

Małe chlebki do żurku serwowanego w chlebie

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

sztuki
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

247

kcal

Marzysz o żurku wielkanocnym elegancko podanym w chlebie? Przygotuj miseczki chlebowe o cudownie wypieczonej skórce.

Składniki:

  • MAŁE CHLEBKI
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 25 g świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 230 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

  • PRZED SAMYM PIECZENIEM
  • 1 żółtko jaja kurzego + 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka sezamu

  • 1 łyżeczka maku

  • PRZED PODANIEM
  • 1 białko jaja


Sposób przygotowania:

  • Przepis rozpocznij od przygotowania rozczynu. W połowie ilości potrzebnej ciepłej wody rozpuść zwykły cukier oraz świeże drożdże pokruszone w palcach. Mieszaninę zamieszaj łyżką do ujednolicenia, dzbanuszek okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut dla uaktywnienia drożdży.
  • Do dużej misy wsyp mąkę pszenną przesianą przez sito, sól – wymieszaj je ze sobą. Po tym wlej aktywny drożdżowy rozczyn, resztę ciepłej wody, olej rzepakowy i wyrób ciasto na chleb. Początkowo mieszaj łyżką aż papka się złapie, następnie wyłóż ją na blat kuchenny lekko podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie do gładkości.
  • Misę oprósz niewielką ilością mąki pszennej, przełóż do niej wyrobione ciasto. Całość okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Wyruszane ciasto podziel na 4 części o jednakowej wadze (najlepiej użyj w tym celu wagi kuchennej). Uformuj 4 okrąglutkie bochenki chleba, ułóż je na blasze wyłożonej do pieczenia. Odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • W międzyczasie na dnie piekarnika umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą, a piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni.
  • Przed samiuśkim pieczeniem bochenki posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem z mlekiem i obsyp makiem i sezamem, które z łatwością przyczepią się do klejącej powierzchni. Blaszkę wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 25 minut. Miseczki chlebowe powinny mieć ładnie wypieczoną skórkę. Po upieczeniu wystudź na kratce.
  • SERWOWANIE ŻURKU W CHLEBIE
  • Kiedy chlebki wystygną całkowicie, zetnij wieczka i wydrąż ze środka miąższ. Wnętrze chleba wysmaruj rozkłóconym białkiem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Białko uszczelni nasz chleb, możemy mieć pewność że po tym zabiegu miseczka chlebowa nie przemoknie od żurku.
  • Żurek rozlej do chlebków przed samym serwowaniem, przykryj odciętym wcześniej wieczkiem.

Uwagi:

  • Polecam użyć świeżych drożdży, nie instant. Świeże drożdże o wiele lepiej pracują.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*