Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką

Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką

Czy może być coś przyjemniejszego, niż zapach świeżo upieczonego swojskiego pieczywa o poranku w porze śniadaniowej? Zapach domowego chleba dopiero co wyjętego z piekarnika, kojarzy mi się z poczuciem domowego spokoju i bezpieczeństwa. To takie moje własne skandynawskie Hygge, wewnętrzna harmonia i komfort odnalezione w codzienności. Celebrowanie każdej chwili, w tym wypadku poranków poświęconym swojskim wypiekom.

Wracając do tematu chleba cebulowego, pewnie nie raz w sklepie udało Ci się upolować cebulową, świeżą bułkę. Ten chrupiący cebulowy chlebek, to właśnie taka duża bułka z cząstkami karmelizowanej cebulki wewnątrz. Kromkę chleba wystarczy przesmarować cienką warstwą masła i oprószyć solą i śniadanie gotowe.

Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką

Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ChlebKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

bochenek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

240

kcal

Domowy chleb cebulowy na drożdżach. Biały chleb z karmelizowaną cebulką, chrupiąca skórka i miękkie wnętrze.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 ml letniej wody

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżeczki zwykłego cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 3 mniejsze żółte cebule

  • 30 ml oleju rzepakowego do podsmażenia cebulki


Sposób przygotowania:

  • Przepis rozpocznij od przygotowania drożdżowego zaczynu: w 100 ml letniej wody rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszone w palcach świeże drożdże. Ilość letniej wody, mąki i cukru odejmij od podanych powyżej ilości składników. Drożdże pozostaw w ciepłym miejscu do uaktywnienia na 15 minut.
  • Cebule obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałą ilość mąki pszennej przesiej przez sito wprost do misy. Dosyp pozostałą część cukru i sól, wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.
  • Do suchych składników ciurkiem wlewaj aktywny drożdżowy rozczyn i pozostałą część wody (400 ml), zagniataj ręcznie gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj karmelizowaną cebulkę. Uformuj z ciasta kulę w misie, okryj ją ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto po 60 minutach wyjmij z misy. Delikatnie uformuj z niego pożądany kształt chlebka i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószonym mąką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, grzanie góra – dół, na 1 godzinę.
  • Po upieczeniu chlebek zostaw do przestudzenia i odparowania wody. Później przechowuj w chlebaku owinięty kuchenną ścierką, najdłużej zachowa świeżość.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*