Chleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty.
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Ilość
1
bochenekPrzygotowanie
10
min.Pieczenie
1
godz.Kalorie
190
kcalŚwieże pieczywo wprost z domowej piekarni. Chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego i piwa jasnego lager.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
700 g 700 mąki pszennej chlebowej typ 750
500 ml 500 piwa typu biały lager
14 g 14 drożdży instant
5 łyżeczek 5 aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka 1 płynnego miodu wielokwiatowego
3 łyżeczki 3 soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito do dużej misy, pozbywając się grudek i zanieczyszczeń. Dosyp suche drożdże i sól, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą równomiernie.
- Dodaj pozostałe mokre składniki: piwo, żytni zakwas oraz miód. Całość wymieszaj łyżką jedynie do połączenia (powstała masa będzie dość rzadka, taka ma być). Misę przykryj ścierką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.
- Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzej do temperatury 250 stopni grzanie góra, dół. Kiedy już osiągnie pożądaną temperaturę, ciasto chlebowe przełóż energicznie do naczynia żaroodpornego oprószonego mąką. Wierzch chlebka także obsyp porcją mąki pszennej, okryj pokrywką.
- Piecz w 250 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Odkryj naczynie żaroodporne, temperaturę zmniejsz do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut (w sumie całkowity czas pieczenia powinien wynieść godzinę).
- Po upieczeniu chleb wyjmij z formy i ułóż na drewnianej desce lub metalowej kratce. Pozostaw na 15 minut do odparowania wody i lekkiego przewietrzenia.
Uwagi:
- Upieczony i całkowicie wystudzony chleb przechowuj do 3 dni, zawinięty w bawełnianą ściereczkę.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Chleb wiejski na zakwasie żytnimKuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką
Prawdziwy chrupiący chleb pieczony w garnku
Przepis na kurczaka na butelce piwa
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego
Fajny przepis, wypróbuję 🙂 Tym bardziej, że zdjęcie jest niezwykle “apetyczne”.