Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

Chleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty.

Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Kuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

bochenek
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

190

kcal

Świeże pieczywo wprost z domowej piekarni. Chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego i piwa jasnego lager.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 700 g 700 mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 500 ml 500 piwa typu biały lager

  • 14 g 14 drożdży instant

  • 5 łyżeczek 5 aktywnego zakwasu żytniego

  • 1 łyżeczka 1 płynnego miodu wielokwiatowego

  • 3 łyżeczki 3 soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito do dużej misy, pozbywając się grudek i zanieczyszczeń. Dosyp suche drożdże i sól, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą równomiernie.
  • Dodaj pozostałe mokre składniki: piwo, żytni zakwas oraz miód. Całość wymieszaj łyżką jedynie do połączenia (powstała masa będzie dość rzadka, taka ma być). Misę przykryj ścierką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzej do temperatury 250 stopni grzanie góra, dół. Kiedy już osiągnie pożądaną temperaturę, ciasto chlebowe przełóż energicznie do naczynia żaroodpornego oprószonego mąką. Wierzch chlebka także obsyp porcją mąki pszennej, okryj pokrywką.
  • Piecz w 250 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Odkryj naczynie żaroodporne, temperaturę zmniejsz do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut (w sumie całkowity czas pieczenia powinien wynieść godzinę).
  • Po upieczeniu chleb wyjmij z formy i ułóż na drewnianej desce lub metalowej kratce. Pozostaw na 15 minut do odparowania wody i lekkiego przewietrzenia.

Uwagi:

  • Upieczony i całkowicie wystudzony chleb przechowuj do 3 dni, zawinięty w bawełnianą ściereczkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Fajny przepis, wypróbuję 🙂 Tym bardziej, że zdjęcie jest niezwykle “apetyczne”.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*