Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

Chleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty.

Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Kuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

bochenek
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

190

kcal

Świeże pieczywo wprost z domowej piekarni. Chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego i piwa jasnego lager.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 500 ml piwa typu biały lager

  • 14 g drożdży instant

  • 5 łyżeczek aktywnego zakwasu żytniego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego

  • 3 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito do dużej misy, pozbywając się grudek i zanieczyszczeń. Dosyp suche drożdże i sól, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą równomiernie.
  • Dodaj pozostałe mokre składniki: piwo, żytni zakwas oraz miód. Całość wymieszaj łyżką jedynie do połączenia (powstała masa będzie dość rzadka, taka ma być). Misę przykryj ścierką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzej do temperatury 250 stopni grzanie góra, dół. Kiedy już osiągnie pożądaną temperaturę, ciasto chlebowe przełóż energicznie do naczynia żaroodpornego oprószonego mąką. Wierzch chlebka także obsyp porcją mąki pszennej, okryj pokrywką.
  • Piecz w 250 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Odkryj naczynie żaroodporne, temperaturę zmniejsz do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut (w sumie całkowity czas pieczenia powinien wynieść godzinę).
  • Po upieczeniu chleb wyjmij z formy i ułóż na drewnianej desce lub metalowej kratce. Pozostaw na 15 minut do odparowania wody i lekkiego przewietrzenia.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Upieczony i całkowicie wystudzony chleb przechowuj do 3 dni, zawinięty w bawełnianą ściereczkę.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image